Noodweer verwacht in Zuidoost-Frankrijk en Noord-Italië
Reinout van den BornHet mag de komende dagen in onze eigen omgeving tot bijzonder weer komen, maar het lot dat delen van Oost- en Zuidoost-Frankrijk en een strook over Noord-Italië morgen (dinsdag) treft, is misschien nog wel een stuk extremer. Er kan daar in 24 uur tijd op veel plaatsen tussen 100 en 200 millimeter regen vallen, met wateroverlast als gevolg.
Brenger van het slechte weer is een klein lagedrukgebied. Het ontstaat later vandaag net voor front boven het Spaanse vasteland uit, in de buurt van Valencia en trekt vervolgens de Middellandse Zee op naar het noordoosten, in de richting van Noord-Italië. Er vooruit stuurt een zuidelijke wind een hoeveelheid erg vochtige Middellandse Zeelucht naar het noorden. Die zorgt ervoor dat het erop volgende front steeds actiever wordt en meer regen brengt.
Grote regenhoeveelheden
Dat gebeurt de komende nacht al boven het zuidoosten en oosten van Frankrijk en in Italië in de buurt van Genua. Later, dinsdag overdag dus, volgt een brede strook over het noorden van Italië. En dan gaat er, als je de verschillende modelberekeningen volgt, ook erg veel regen vallen. In Frankrijk moeten we het gebied tussen Lyon en Montpellier in de gaten houden, maar mogelijk ook delen van de Vogezen. En in Italië gaat het om een brede strook die ten westen van Lugano begint en tot aan Udine in het oosten doorloopt. Ook in de omgeving van Genua in het noorden tot Pisa in het zuiden worden grote hoeveelheden regen verwacht.
Volgens de Europese berekening kan in de genoemde gebieden op de natste plekken in 24 uur tijd tussen 100 en 150 millimeter regen vallen, kijk je naar de fijnmazige modellen dan persen die er op de natste plaatsen zelfs meer dan 200 millimeter in dezelfde periode uit. Dat zijn enorme hoeveelheden die, als ze er echt komen, niet anders dan tot overlast kunnen leiden. En dat in een regio die ook eerder dit jaar al met extreme regen te maken heeft gehad.
Donderdag dan de regen van ex-Kirk
Overigens blijft het niet bij deze eerste regenstoot van morgen. Na een wat drogere woensdag komt er in al deze genoemde gebieden op donderdag nog een extra hoeveelheid regen achteraan, als ex-Kirk over Europa naar het noodoosten trekt. Ook dan kunnen er weer vele tientallen millimeters bijkomen. De meest extreme berekeningen laten tot en met donderdag in sommige berggebieden van Noord-Italië meer dan 350 millimeter regen vallen. En dan gaat het om een breed gebied, ten noorden van Milaan, Verona en Udine.
Dit zijn hoeveelheden die doen terugdenken aan de overstromingsramp in Centraal-Europa van halverwege september. Toen viel onder andere in delen van Tsjechië, Polen en Oostenrijk erg veel regen. Maar ook Roemenië, enkele Republieken van het voormalige Joegoslavië en delen van Noord-Italië en Hongarije hadden toen met extreme regenval te kampen. Modder- en watervloeden sloten hele gebieden van de buitenwereld af, rivieren kwamen buiten hun oevers te staan en in de Alpen viel de eerste laag sneeuw van het seizoen.
Vochtige Middellandse Zeelucht
Ook toen werd de extreme regenval met het opdringen van vochtige Middellandse Zeelucht veroorzaakt. Nu is dat opnieuw het geval. Eerder deze week al waren delen van Bosnië-Herzegovina het toneel van overstromingen, toen een andere storing van over de Middellandse Zee kwam aanzetten. Ook daar heeft vochtige Middellandse Zeelucht een grote rol gespeeld. Tijdens de zomermaanden was de Middellandse Zee nog recordwarm. Inmiddels zijn de watertemperaturen er voor een groot deel weer tot normale waarden gedaald, vooral door het weerbarstige weer van de laatste weken in combinatie met veel wind. Alleen in de buurt van Griekenland en Turkije is het zeewater nog echt warmer dan normaal.
Overigens heeft het natte weer in de landen rond de Middellandse Zee nog niet overal een verlichting van de watersituatie gebracht. Zo hebben grote delen van Zuidoost-Europa nog steeds met droogte te kampen, inclusief het zuidoosten van Italië. Aan de westkant van het Middellandse Zeegebied wachten het zuiden en oosten van Spanje nog steeds op de eerste herfstregens. Daar is het zomerweer de laatste weken onverstoord verder gegaan.
Verder lezen:
Er is op 24 augustus toch een windhoos over Meppel getrokken
30-daagse: als het nu winter was, zouden we echt beter kijken
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller