Oostenrijk houdt adem in voor naderende extreme regenval

Foto boven: In Oostenrijk was het vanochtend (onder meer op de Kitzsteinhorn) nog prachtig weer, maar dat verandert de komende dagen - beeld webcam

In Oostenrijk houden ze de adem in. De koude lucht, die ons al heeft bereikt, botst vanavond tegen de Alpen aan. Vanaf dan moment begint aan de noordzijde van de Alpen een neerslagsessie die in Oostenrijk de potentie heeft om grote gevolgen te krijgen. In het gebied tussen Salzburg en Wenen kan tot en met komende dinsdag op veel plaatsen meer dan 250 millimeter regen vallen. En in de bergen een vracht sneeuw.

Advertentie

Een hoeveelheid regen van 250 millimeter staat gelijk aan 250 liter op iedere vierkante meter. Als zo’n grote hoeveelheid regen in een gebied valt met de grootte, waarin het nu wordt berekend, waar laat je dan al het water? Die vraag is helemaal actueel als je bedenkt dat die zone erg bergachtig is, we hebben het tenslotte over de Alpen. Het water stroomt dan ook nog eens alle kanten op. Een geluk is misschien dat vanaf 1200 tot 1500 meter sneeuw valt. Dat is water in de vaste vorm die niet meteen in de rivieren terechtkomt.

In Oostenrijk was het vanochtend (onder meer op de Kitzsteinhorn) nog prachtig weer, maar dat verandert de komende dagen - beeld webcam
In Oostenrijk was het vanochtend (onder meer op de Kitzsteinhorn) nog prachtig weer, maar dat verandert de komende dagen - beeld webcam

Golf van Genua

Eerst is het de neerslag, horend bij het koufront dat tegen de noordkant van de Alpen botst, die de regenmeters vult. Daarna moeten we een lagedrukgebied in de gaten houden. Het vormt zich vandaag bij Italië, boven de Golf van Genua. Dat gebeurt zodra de koude lucht vanuit het noordwesten via het zuidoosten van Frankrijk de Middellandse Zee op stroomt.

Vervolgens trekt het naar het oosten, om met een bocht om de Alpen heen naar het noorden af te buien. De warme en vochtige lucht van de Middellandse Zee wordt daarbij meegesleurd en draait op zijn beurt weer een rond om de kern van het lagedrukgebied heen.

Enorme hoeveelheden vocht

Zodra het laag de oostkant van de Alpen is gepasseerd, stroomt die warme en vochtige lucht aan de achterzijde van de kern met een noordenwind terug en botst ook tegen de Alpen. Dit is een operatie waarbij enorme hoeveelheden vocht vrijkomen, die uiteindelijk als regen en hogerop sneeuw onder meer in de noordelijke helft van Oostenrijk terechtkomen.

Andere landen die de volle laag krijgen, zijn Tsjechië, het zuidwesten van Polen, het westen van Slowakije en Hongarije en delen van Slovenië en Kroatië. Ook het uiterste zuidoosten van Duitsland lijkt nog net een deel van de extreme regenval mee te krijgen. Het is water dat uiteindelijk vooral door de rivier de Donau zal moeten worden afgevoerd. In de Rijn komt veel minder terecht. De in Zwitserland berekende hoeveelheden zijn veel kleiner.

Vracht sneeuw

Na dinsdag lijkt een volgend lagedrukgebied naar het zuiden af te zakken en de Alpenregio te passeren. De verwachte neerslaghoeveelheden hierbij zijn een stuk kleiner, maar op dat moment kan de situatie natuurlijk wel zo zijn dat iedere drup er één teveel is. Verder kan dus hogerop in de Alpen een vracht sneeuw vallen, op grotere schaal meer dan een meter. Sneeuw die op de gletsjers na weer een erg warme zomer natuurlijk meer dan welkom is. Maar die in lagergelegen gebieden zo vroeg in het seizoen ook grote overlast kan opleveren.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller