Op 27 oktober 1937 werd het in Maastricht nog 25,2 graden

Foto boven: Een paddenstoelenstad onder een boom - Chris Meewis

De laatste dag in het jaar waarop het ergens in Nederland 25 graden of warmer werd, was 27 oktober 1937. Het was Maastricht dat met de eer streek. Bij veel zon en een warme zuidoostelijke wind wees het kwik er ’s middags 25,2 graden aan.

Advertentie

Het was het jaar waarin premier Hendrik Colijn aan zijn vierde kabinet begon, waarin Duitsland door Adolf Hitler werd geregeerd en waarin Koningin Wilhelmina een koninklijk besluit ondertekende dat bepaalde dat rood, wit en blauw de kleuren van het koninkrijk zouden zijn. Nederland had op dat moment 8,6 miljoen inwoners, minder dan de helft van nu.

Een paddenstoelenstad onder een boom - Chris Meewis
Een paddenstoelenstad onder een boom - Chris Meewis

Prins Bernhard en Prinses Juliana

De grootste gebeurtenis dat jaar was misschien wel dat prins Bernhard en prinses Juliana op 7 januari met elkaar in het huwelijk traden. De rest van het jaar stond in het teken van kennismakingsbezoeken, overal in het land, waar veel mensen op afkwamen.

Op 27 oktober zagen we op de weerkaart een hogedrukgebied, met kern in de buurt van Kazachstan. Ten westen van Ierland en boven Spanje lagen lagedrukgebieden. In de Pyreneeën en in het zuidoosten van Frankrijk viel erg veel regen. Bij ons lag het koufront op de Noordzee, maar het bleef overdag nog grotendeels buiten Nederland. Het westen had wel last van de bijbehorende wolken, in het oosten kwam de zon er juist goed door.

Bijzondere warmte

Het werd een bijzonder warme dag. In De Bilt werd het met een maximumtemperatuur van 20,7 graden al bijna 21 graden. In het zuidoosten van Nederland deed het weer meer aan de zomer dan aan de late herfst denken. In Maastricht steeg het kwik tot een zomerse 25,2 graden. Het zal er vast druk zijn geweest. Op straat, in de parken en ook op de terrassen van die tijd.

De warmte kreeg waarschijnlijk nog een extra oppepper door de regen in de Pyreneeën en in het zuidoosten van Frankrijk. Bij de condensatie van waterdamp, die tot de vorming van wolken leidt, komt veel warmte vrij. Die warmte blijft in de lucht aanwezig als het vocht er uiteindelijk als regen uit verdwijnt. En dat gebeurde in de Pyreneeën en Zuidoost-Frankrijk in grote mate. De extra warmte kwam met de zuidoostenwind ook naar ons toe en hielp behoorlijk mee.

Ook morgen warm

Eigenlijk is dit een scenario wat we ook morgen zien. Opnieuw waait in Nederland een zuidoostelijke wind. Opnieuw ook valt in de aanloop naar de warme dag bij ons aan de zuidkant van de Pyreneeën en in het zuidoosten van Frankrijk veel regen. De condensatie van al het vocht, dat bij die regenval een rol speelt, brengt extra warmte in de atmosfeer. De enige vraag is nog hoe goed de zon morgen meedoet? Daarvan hangt vanaf hoever we kunnen komen.

Het wordt morgen dus even belangrijk warmer in Nederland. Kwam het de afgelopen nacht in het Drentse Eelde nog tot de eerste vorst op normale waarnemingshoogte van het nieuwe seizoen, de komende nacht dringt juist veel warmere lucht het land binnen.

Wolkenvelden

De verandering heeft te maken met het draaien van de wind. Dat gebeurt de komende nacht. Op de overgangszone naar de warmere lucht bevinden zich wolkenvelden en valt lokaal een spat regen. Het wordt daarbij niet kouder dan 7 graden in het noordoosten en 13 graden in het zuidwesten. Later loopt de temperatuur ook in het noorden weer wat op.

Morgen is er in de ochtend eerst nog vrij veel hoge en middelbare bewolking die met het wegtrekkende warmtefront samenhangt. Al snel komt de zon er beter door en krijgen we een echte nazomerdag. De temperaturen lopen morgenmiddag uiteen van 18 graden in het noordoosten tot 23 graden, plaatselijk in het zuiden. Daarbij waait er een matige, in het Waddengebied vrij krachtige zuidoostelijke wind (kracht 3 tot 5). En als de zon echt goed meedoet, wordt het in het zuiden misschien nog wel een graadje warmer.

Ook later in de week nog erg zacht

In de nacht naar donderdag worden de wolken dikker en kan verspreid wat regen of een bui vallen. Donderdag overdag worden de dikste wolken boven het oosten van het land verwacht, met daar in de loop van de dag kans op een lichte bui of een spat regen. In de rest van het land is het droog en komt de zon er af en toe door. Ook dan bereiken de temperaturen nog middagwaarden tussen 17 en 20 graden. En ook na donderdag blijft het voorlopig zacht.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller