Opnieuw grondvorst in Nederland tijdens koude nacht

Foto boven: Blauwe luchten gaan we de komende tijd steeds vaker zien - Chris Meewis

In Nederland is het de afgelopen nacht voor de tweede achtereenvolgende keer tot vorst aan de grond gekomen. Nu was het behalve de vliegbasis Twenthe, waar het kwik op een hoogte van 10 centimeter tot -0,4 graden daalde, ook de vliegbasis Eindhoven die aan de grond tot vorst kwam. Daar vroor het op 10 centimeter hoogte 0,7 graden.

Ook in de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet kwam het voor de eerste keer dit jaar tot grondvorst. Hier was het de duinpan Bol-2 in het Bergense Bos dat op een hoogte van 10 centimeter tot een minimumtemperatuur van -0,34 graden kwam.

Zomer Chris
Blauwe luchten gaan we de komende tijd steeds vaker zien - Chris Meewis

Grondvorst is er dit jaar vroeg bij

De grondvorst is er in Nederland dit jaar vroeg bij. Vorig jaar moesten we tot 16 oktober wachten, de jaren ervoor trad de eerste grondvorst steeds rond 20 of 21 september op. Nu is het 14 september en hebben we zelfs al de tweede nacht op rij te pakken.

De koude nachten doen zich voor in van oorsprong arctische lucht die de afgelopen dagen Nederland is binnengestroomd. Tijdens opklaringen en bij een wegvallende wind koelt het daarin in het binnenland makkelijk af. De afgelopen nacht was station Deelen bij Arnhem op normale waarnemingshoogte van 1,5 meter het koudst. Hier daalde het kwik tot 2,1 graden. Op de vliegbasis Twenthe en in Eindhoven daalde het kwik op 1,5 meter tot 3,0 graden.

Hogedrukgebied

Het weer in Nederland komt vanaf dit weekend onder invloed van een hogedrukgebied. Eerst ligt het boven het noorden van Frankrijk, later (op maandag en dinsdag) trekt het via de Britse eilanden naar Scandinavië. Vanaf dat moment draait de wind bij ons naar het noordoosten en beginnen we aan de volgende, vrij langdurige periode met fraai nazomerweer.

Vandaag en morgen al is het eigenlijk overal droog en worden flinke zonnige perioden verwacht. Er waait een zwakke tot matige wind uit richtingen tussen west en noordwest en de temperaturen komen overdag al tussen 18 en 20 graden uit. In de komende nacht kan het in het binnenland op diverse plaatsen nog weer tot beneden 5 graden afkoelen.

Nog een zwakke storing

In de nacht naar maandag en maandag overdag passeert vanuit het noordwesten nog een zwakke storing. Er is dan meer bewolking en vooral in de westelijke helft van het land kan nog wat regen of een bui vallen. Maandag overdag trekken de restanten van deze storing naar het zuiden weg en komt de zon er steeds vaker door. Er waait dan een noordelijke wind en de temperaturen komen tussen 18 en 21 graden uit, lokaal nog een graadje hoger.

In de dagen daarna is het de beurt aan het Scandinavische hogedrukgebied. De wind draait dan naar het noordoosten en neemt flink toe. Hiermee komt de aanvoer van warmere en ook drogere lucht op gang. Dit betekent een overgang naar een weertype met veel meer zon dat ook sterk drogend is. De temperaturen gaan flink omhoog. Overdag komen we vanaf halverwege volgende week meerdere dagen achtereen op middagtemperaturen tussen 22 en 25 graden uit. Daarbij kunnen op diverse plaatsen zomerse dagen worden aangetekend.

Stabiele weer houdt mogelijk lang aan

Zoals het er nu naar uitziet, lijkt die stabiele periode zeker tot en met het nieuwe weekend, maar mogelijk ook nog in de eerste dagen van de week daarna aan te houden. Als dat zo uitkomt, beleven we een zonnige en droge periode met een lengte zoals we die eerder dit jaar eigenlijk nog niet hebben gezien. Het zou mooi in de verwachtingen voor deze herfst passen. Veel seizoensmodellen gaven in een eerder stadium al aan dat het een herfst zou kunnen worden met lange perioden, gedomineerd door stabiel en ook behoorlijk warm hogedrukweer.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller