Orkaan Kirk buigt mogelijk naar Europa af

Foto boven: Tropische storm Kirk ligt nu nog ver weg op de Oceaan - National Hurricane Center

Na een meerdere rustige periodes, is het orkaanseizoen in de Atlantische sector behoorlijk op stoom gekomen. Na orkaan Helene, die in de VS voor tientallen miljarden dollars schade heeft aangericht en aan minstens 133 mensen het leven heeft gekost, kwamen Isaac en Joyce. Intussen ligt midden op de Oceaan tropische storm Kirk.

Kirk is een interessante storm. Niet doordat hij nu midden op de Oceaan ligt, maar wel doordat het systeem later in de periode mogelijk een bocht maakt, waarna hij naar Europa op weg gaat. Als je de kaarten van het Europese model van vandaag volgt, komt (het dan restant) van Kirk later volgende week in de buurt van Spanje en Portugal terecht.

two atl 2d0 Kirk
Tropische storm Kirk ligt nu nog ver weg op de Oceaan - National Hurricane Center

In Europa nog weinig gemerkt

Tot nu toe hebben we in Europa nog vrijwel niets van het orkaanseizoen gemerkt. De restanten van alle eerdere tropische systemen tot nu toe kwamen of niet op de Oceaan terecht, of in dusdanig verzwakte vorm dat ze feitelijk geen invloed op het weer bij ons hadden. Van twee eerdere systemen werd weliswaar een tijdje vermoed dat ze de bocht naar Europa zouden maken, maar uiteindelijk gebeurde dat toch niet of waren ze al opgelost.

Betere kans

Kirk lijkt een wat betere kans te maken, vooral doordat de dan orkaan de komende dagen flink aan kracht lijkt te winnen. Nu nog is de vorm van het systeem niet helemaal ideaal om snel aan kracht te winnen, maar dat moet de komende 24 uur te veranderen. Kirk krijgt dan een veel rondere vorm en komt in een vochtige omgeving met weinig wind terecht, waarin de orkaan snel sterker kan worden. Tegen het weekend lijkt Kirk dan ook tot een orkaan van de derde categorie uit te groeien met rond de kern windsnelheden tot 200 kilometer per uur.

Kirk buigt af richting Europa

Op het moment dat Kirk op de top van zijn krachten wordt verwacht, trekt de orkaan naar het noorden. In de dagen daarna verlegt de orkaan zijn koers naar het oosten. Dat gebeurt aan de zuidkant van een sterk hogedrukgebied dat boven het noorden van de Oceaan aanwezig is en de staalstroom bij Europa ver naar het zuiden drukt. Uiteindelijk zou het restant van Kirk in de tweede helft van de komende week in de buurt van Portugal en Spanje kunnen uitkomen. Dat zou voor die gebieden goed nieuws zijn, want de regenkansen eer flink vergroten.

Buiencluster Caribische Zee

Behalve op Kirk zijn de ogen nu ook gericht op een buiencluster die zich ten zuiden van de Kaapverdische eilanden bevindt. Van dit systeem wordt verwacht dat het de komende dagen tot een tropische storm uitgroeit. In de dagen daarna lijkt het snel verder te activeren en naar de centrale delen van de oceaan op weg te gaan. Een andere buiencluster ligt boven de Caribische Zee en kan zich de komende dagen ook tot een tropische depressie ontwikkelen. Dit is de plaats waar eerder ook orkaan Helene is ontstaan, die later naar de VS trok.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller