Orkaan Milton als orkaan derde categorie aan land in Florida

Foto boven: Orkaan Milton is inmiddels boven land aangekomen - National Hurricane Center

Orkaan Milton is vanochtend rond twee uur Nederlandse tijd (8 uur ’s avonds plaatselijke tijd) in de aan westkust van Florida gelegen stad Sarasota aan land gegaan. Milton was op dat moment een orkaan van de derde categorie met rond de kern windsnelheden van 200 kilometer per uur. Inmiddels is de orkaan nog wat verder afgezwakt.

De effecten van de orkaan op het leven in Florida zijn duizelingwekkend. Hoogspanningsmasten gingen tijdens de storm in een dusdanig hoog tempo om dat inmiddels al meer dan 2 miljoen mensen zonder stroom zitten. In de grote stad Tampa waaide het zo hard, dat reddingswerkers hun werk in de gehele stad moesten stilleggen. Niemand kon meer worden geholpen. Er was geen beginnen aan. Bomen vlogen bij wijze van spreken door de lucht in het rond. Het was voor reddingswerkers gewoon te gevaarlijk om hun werk nog langer te doen.

Orkaan Milton is inmiddels boven land aangekomen - National Hurricane Center
Orkaan Milton is inmiddels boven land aangekomen - National Hurricane Center

In Tampa zakte het water

Doordat het oog van Milton iets ten zuiden van Tampa aan land ging, kreeg Tampa zelf met oostelijke winden te maken. In plaats van dat water, komend van de Golf van Mexico, de stad in werd geduwd (waarvoor eerder nog werd gevreesd), probeerde het water vanuit de baai nu naar de Golf van Mexico te ontsnappen. Aan de oostkant van de baai (waar Tampa ligt) leverde dit verlaagde waterstanden op, aan de westkant van de baai bij de uitgang verhoogde.

Wel veroorzaakten de wind en de extreme hoeveelheden regen grote problemen. In Saint Petersburg, de stad die op de landtong bij de ingang van de Baai van Tampa ligt, viel in relatief korte tijd 400 millimeter; een situatie die maar eens per 1000 jaar voorkomt. Verder kwamen voor de orkaan uit tientallen tornado's voor, die op allerlei plaatsen ook grote schade aanrichtten.

Verder naar het zuiden kwam de zee naar binnen

In plaatsen verder naar het zuiden, waar de wind uit een westelijke richting waaide, kwam de zee wel het land op en stonden de straten soms onder meters water. De combinatie van wind, extreme regenval, overstromingen en het donker, door de op zoveel plaatsen uitgevallen elektriciteit, maakte het voor de mensen die waren achtergebleven, extreem gevaarlijk.

Milton is de afgelopen dagen in oppervlakte verdubbeld en een erg grote orkaan geworden. Uitgestrekte gebieden hebben dan ook met de invloed van de storm te maken. Rondom de kern bevinden zich meerdere banden met zeer extreem weer die er ongeveer als cirkels omheen liggen. Die banden worden ook wel de buienmuren (of eyewalls) van de orkaan genoemd. Dat zijn de plekken waar wind en regen op hun extreemst uithalen. Kleinere orkanen hebben alleen dichtbij het oog zo’n buienmuur. Bij dergelijke stormen zijn de grootste gevolgen dan ook aan een relatief compacte zone voorbehouden. Milton lijkt twee van dergelijke buienmuren te bezitten. De buitenste beslaat met zijn invloed daarbij een veel grotere regio.

Kracht van de orkaan neemt af

Nu de kern van Milton enkele uren boven land aanwezig is, neemt de kracht van de orkaan langzaam af. De windsnelheden rond de kern bedroegen om 6 uur nog rond 165 kilometer per uur. Later vandaag komt de kern van de orkaan aan de andere kant van Florida weer boven het water terecht. Dan is Milton een orkaan van de eerste categorie met rond de kern windsnelheden van zo’n 125 kilometer per uur. Ondertussen houden wind en regen boven Florida dan nog aan, al begint het vanuit het westen wel geleidelijk minder erg te worden.

Na de passage van Florida trekt de orkaan verder naar het oosten en verliest daarbij steeds meer aan kracht. Milton wordt al snel eerst een gewone tropische storm en lijkt in de loop van het komende weekend tot een normale depressie omgetoverd te worden. Milton was de derde orkaan die tijdens het lopende orkaanseizoen in Florida aan land kwam. In meer dan 150 jaar geregistreerde orkaangeschiedenis was het pas het vijfde seizoen waarin dat gebeurde.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller