Scenario’s ex-Kirk: van zware storm tot ordinaire sisser

Foto boven: De verwachte koers van Kirk reikt tot aan Nederland - National Hurricane Center

Het moment waar – dan ex – orkaan Kirk op Europa af komt, komt langzaam dichterbij. De grote vraag is wat de passage van ex-Kirk de Benelux aan weer gaat brengen. Wordt het een vliegende storm, zoals het Amerikaanse GFS nu in de kaarten heeft zitten? Of loopt het met een sisser af, zoals vooral het ECMWF- en UKMO-model berekenen.

Het gebeurt niet zo vaak dat de ‘cone’ of kegel, de door het National Hurricane Center berekende baan van een orkaan die naar het einde toe breder wordt, tot aan Nederland reikt. Vanochtend was dat wel zo. Het geeft aan dat we Kirk niet voor niets in de gaten houden.

023657 5day cone no line and wind
De verwachte koers van Kirk reikt tot aan Nederland - National Hurricane Center

Kirk neemt al in kracht af

Het verhaal erbij is geruststellend. Kirk is over zijn hoogtepunt heen en begint vanaf later vandaag duidelijk in kracht af te nemen. Toch is het nog steeds een sterke orkaan van net aan de vierde categorie. Terwijl de kracht van de orkaan de komende dagen afneemt, wordt Kirk boven de Oceaan in de daar heersende westcirculatie opgenomen en richting Europa geblazen. Ondertussen ondergaat het systeem de transitie van een tropische orkaan naar een ‘gewoon’ lagedrukgebied met fronten. Er is nog heel wat te doen voordat Kirk hier is.

Iedere modelberekening behandelt de overgang van Kirk naar een normaal lagedrukgebied en ondertussen de beweging van de voormalige orkaan naar het Europese vasteland op zijn eigen manier. Ergens in de buurt van Europa, als ex-Kirk vanaf de Oceaan is komen ‘aanvliegen’, maakt het systeem opnieuw een bocht naar het noordoosten. Van het moment waarop dit gebeurt, hangt in het verdere vervolg veel af. Ook voor de gebeurtenissen bij ons.

Scenario GFS is het extreemst

Het Amerikaanse GFS-model berekent de bocht het vroegst en duidelijkst. Al bij Noordwest-Spanje is de transitie naar een normaal lagedrukgebied helemaal klaar. Kirk maakt de bocht naar het noordoosten, passeert Noordwest-Frankrijk halverwege woensdag met een vliegende storm, schiet daarna door het Kanaal en ligt donderdagochtend vroeg in de buurt van Noordwest-Nederland. De druk in de kern is dan tot 962 HPa gedaald. Aan onze kust wordt een zware, mogelijk zelfs even een zeer zware storm verwacht. De windstoten kunnen daarbij tot 115 of 120 kilometer per uur oplopen en zijn ook in het binnenland verrassend zwaar. Dit is nu de zwaarste variant in de berekeningen van het vervolg van Kirk, de komende dagen.

In de berekeningen van het Europese ECMWF-model duurt het langer voordat het lagedrukgebied de bocht maakt. Ogenschijnlijk is de transitie bij Noordwest-Spanje nog niet helemaal compleet, waardoor het lagedrukgebied meer tijd nodig heeft om zich te kunnen ontwikkelen. Het maakt de bocht wel, maar komt boven het binnenland van Frankrijk terecht en ontwikkelt zich hierdoor minder spectaculair dan in de Amerikaanse berekening. Daarbij komt het donderdagochtend vroeg boven het noorden van Duitsland uit. Het sterkste windveld mist Nederland hierdoor. Wel krijgen we er een flinke portie regen van.

ICON zit er tussenin

Het Duitse ICON-model zit tussen deze twee berekeningen in. Het laat ex-Kirk de bocht bij Noordwest-Spanje net wat later maken dan het GFS-model en net wat eerder dan het ECWMF-model. Het lagedrukgebied komt daardoor op donderdag precies boven Nederland uit, met wel flink wat wind en op veel plaatsen zware windstoten, maar niet de zware storm die door het GFS-model wordt berekend. Het zit er wat dit betreft inderdaad precies tussenin.

Al met al bestaat er dus nog steeds een grote onzekerheid met betrekking tot het vervolg van Kirk, de komende dagen. Ook de pluimen van de diverse modellen laten dit duidelijk zien. Allemaal tonen ze dat er in de periode van komende woensdag tot en met vrijdag iets kan gebeuren, maar geen van alle zijn ze er zeker van. Het hangt van de details af die waarschijnlijk vandaag en morgen al worden ingevuld. Zodra Kirk een normaal lagedrukgebied is, zullen we goed weten hoe het verder gaat. Dat duurt alleen nog wel een paar dagen.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller