Uit de restanten van tropische storm Nadine, die afgelopen zaterdag en zondag op het Mexicaanse schiereiland Yucatan en Belize aan land ging, is aan de andere kant van Midden-Amerika op de Grote Oceaan orkaan Kristy ontstaan. Rond de kern waait de wind met snelheden van ongeveer 125 kilometer per uur. Kristy heeft het in zich om de komende dagen tot een zware orkaan uit te groeien.
Vlak voordat de buiencluster, die aan de basis van de vorming van Nadine stond, eind vorige week het land op trok, vormde zich een tropische storm. Uiteindelijk vielen in de Mexicaanse staat Chiapas 3 doden als gevolg van de passage van de storm. Zowel in Belize als in Mexico deden zich op diverse plaatsen overstromingen voor. Twee van de doden vielen in een huis dat door een aardverschuiving werd getroffen. Een ander verdronk toen zijn auto door een modderstroom werd meegevoerd. In Veracruz kwamen twee andere mensen om, één doordat zijn huis door een moddervloed werd getroffen, het andere slachtoffer werd geëlektrocuteerd. Nog een ander persoon raakte vermist en is nog niet teruggevonden.
Een nieuwe tropische storm, een andere naam
Toen Nadine boven het noorden van Guatemala was aangekomen, bleef niet meer dan een resterend lagedrukgebied over. Nadat die restanten maandag op het oostelijke deel van de Grote Oceaan waren terechtgekomen, aan de andere kant van Midden-Amerika dus, herpakte de circulatie zich en gisteren vormde zich uit dat lagedrukgebied opnieuw een tropische storm. In de afgelopen nacht heeft Kristy verder aan kracht gewonnen en is nu een orkaan. Omdat de orkaan nu op de Grote Oceaan ligt, geldt de namenlijst voor die regio. De storm krijgt heeft dus niet opnieuw de naam Nadine gekregen, maar gaat nu als Kristy verder.
Eerst snel sterker, daarna weer afnemend
Doordat Kristy zich nu in een omgeving bevindt waar de omstandigheden voor een verdere intensificatie van het systeem uitstekend zijn (hoge zeewatertemperaturen van rond 29 graden en maar weinig wind in de bovenlucht), wordt verwacht dat het systeem snel verder aan kracht zal winnen. De komende dagen is zelfs de vorming van een sterke orkaan, van de derde of de vierde categorie mogelijk, met rond de kern windsnelheden tot 200 kilometer per uur. Zo sterk is Nadine op de Caribische Zee nooit geweest.
Nog later in de periode buigt Kristy, die nu naar het westen beweegt, naar het noorden af. Dan neemt niet alleen de wind in de bovenlucht toe, maar komt de orkaan ook met kouder zeewater in contact. En kan de kracht van Kristy in korte tijd weer snel afnemen. Doordat dit alles zich boven zee afspeelt, lijkt geen land met de invloed van Kristy te maken te krijgen.
Oscar heeft het moeilijk
Een stukje verder naar het oosten, op de Atlantische Oceaan, bevindt zich ook nog tropische storm Oscar. Oscar is afgelopen zondag als een orkaan van de eerste categorie in Cuba aan land gegaan. Ook enkele eilanden van de Bahama’s hadden met de invloed van Oscar te maken.
Begonnen als een piepkleine orkaan, met een doorsnede van slechts 18,5 kilometer, is Oscar nu als net aan nog een tropische storm weer op de Atlantische oceaan terechtgekomen. De storm heeft, na een tijdje boven Cuba te hebben gelegen, een bocht gemaakt en trekt nu naar het noorden tot noordoosten. Net als Kristy op termijn, heeft Oscar nu al met een weerbarstigere omgeving te maken. De verwachting is dan ook dat de storm nu snel zal oplossen.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller