Een groot deel van Nederland kan de komende 30 uur veel neerslag tegemoet zien. De combinatie van een koufront, dat vanavond en de komende nacht passeert, en fikse buien, die daar morgen achteraankomen, doet de regenmeters flink vollopen.
Het is echt veel koudere lucht die ons land vanavond binnenstroomt. Op een hoogte van 5,5 kilometer kunnen de temperaturen boven Nederland tot ruim beneden -25 graden en op een enkele plek zelfs even -30 graden omlaag gaan. Dat zijn lage waarden, zo voor de eerste helft van september. Helemaal als je daarbij bedenkt hoe warm het de afgelopen periode steeds is geweest. Vandaag voelde je al dat het een jas scheelde, morgen nog duidelijker.
Vanuit het poolgebied
De koude lucht komt naar het zuiden gedenderd tussen een hogedrukgebied boven Groenland en een lagedrukgebied, waarvan het centrum op de Noordzee ligt. Rechtstreeks vanuit het Noordpoolgebied. En dat over een Noordzee die voor onze kust nog een zeewatertemperatuur van ongeveer 20 graden heeft. Dat roept enorme temperatuurverschillen op.
Op twee manieren. Want ook al is het vandaag al afgekoeld, het temperatuurverschil tussen de luchtsoort die komt en de luchtsoort die gaat is dusdanig groot, dat we een zeer actief koufront over ons heen krijgen. Het is niet alleen een regenzone, maar middenin kan zich bovendien een smalle, maar zeer actieve buienlijn vormen. De verwachte neerslagsommen zijn er dan ook naar. De natste neerslagmodellen komen alleen al op de passage van de bij het koufront horende regenzone op veel plaatsen met tussen 15 en 25 millimeter regen.
Talrijke buien
Aansluitend aan de regen komen vanaf de Noordzee meteen talrijke buien het land op die morgen de hele dag aanhouden. Door de koude bovenlucht zijn daarbij hagel en onweer mogelijk en vooral in de kustgebied ook zware windstoten, met snelheden tot 75 kilometer per uur. Ook in het binnenland wordt een sterk vlagerige wind verwacht.
Door het warme zeewater vallen de zwaarste buien aan zee. In de extreemste berekeningen kunnen die hoeveelheden tot zo’n 20 millimeter per uur oplopen. Bovenop de regen van later vandaag betekent dit dat aan zee forse regensommen mogelijk zijn. Ook het binnenland doet morgen overdag overigens behoorlijk mee. In de avond neemt de buiigheid daar echter af, door het wegvallen van de wind als gevolg van de afkoeling op dat moment.
Koude nacht
In de nacht naar donderdag houden de fikse buien in de kustgebieden aan. In het binnenland zijn er opklaringen. Verder is het koud. Morgen kan het in het zuidoosten, waar de buien als laatste aankomen, nog rond 16 graden worden, in de rest van het land is het met tussen 12 en 14 graden wel bekeken. In buien kan de temperatuur zelfs tot beneden 10 graden dalen. In de nacht naar donderdag is op plaatsen waar de wind wegvalt een minimum onder 5 graden denkbaar.
Ook donderdag overdag houden de buien aan, om geleidelijk aan ook weer het land op te komen. Nog steeds kunnen vooral aan zee fikse windstoten voorkomen, al lijkt dat in de loop van de dag allemaal wel een tandje minder te worden. Ook donderdag wordt het overdag niet warmer dan 12 tot 14 graden. Zoals al aangegeven, is dat een groot verschil.
Vanaf het weekend overgang naar nazomer
Vanaf vrijdag en het komende weekend wordt het geleidelijk beter. Een hogedrukgebied komt onze kant op en zorgt er na vrijdag voor dat de buien uit beeld verdwijnen. Zondag of maandag zou nog een storing ons land kunnen passeren, maar dat is niet zeker. Daarna komt het hogedrukgebied waarschijnlijk boven Scandinavië terecht, draait de wind bij ons naar oost tot noordoost en lijkt een periode met nazomerweer te beginnen.
Overdag kunnen de temperaturen volgende week bij veel zon dan tot aan of iets boven 20 graden oplopen, in de nachten is het bij helder weer en een wat wegvallende wind nog steeds vrij koud, met minimumtemperaturen (ruim) beneden 10 graden. Maar de zon, die in deze tijd van het jaar zo heerlijk is, vergoedt veel. Het weer is dan ideaal om van de herfst te genieten.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller