In het noorden en midden van Portugal woeden sinds het afgelopen weekend tientallen bosbranden die grote delen van het land in een totale chaos hebben gestort. Volgens Copernicus is er al meer dan 60.000 hectare aan bos verbrand.
Duizenden brandweerlieden strijen tegen de branden, met de hulp van minstens tien blusvliegtuigen. De Europese unie is inmiddels te hulp geschoten. Omliggende landen en ook Griekenland hebben extra blusvliegtuigen toegezegd.
Veel wegen afgesloten
Volgens de Portugese publieke omroep RTP zijn er op dit moment meer dan 100 branden actief. De meeste woeden in het bosrijke noordelijke deel van Portugal, maar ook in het centrum zijn er branden. Mensen in de getroffen regio’s kunnen vaak geen kant meer op doordat veel wegen voor het verkeer zijn afgesloten. Verder zijn grote delen van het noorden door de vele bosbranden in rook gehuld. Het ziet er behoorlijk angstaanjagend uit.
De branden zijn ontstaan door de combinatie van langdurige droogte in de gebieden waar ze woeden, de hoge temperaturen van de laatste tijd en de sterke wind die het bestrijden van het vuur erg lastig maakt. Meer dan 40 dorpen zijn al tot rampgebied uitgeroepen. Tot nu toe zijn zeven mensen omgekomen en tientallen anderen gewond geraakt.
Hittekoepel
Het weer in Portugal wordt al langere tijd beïnvloed door een hogedrukgebied dat tot op grote hoogte met warme lucht is gevuld. Zo’n hogedrukgebied wordt ook wel een hittekoepel, of in het Engels een heatdome genoemd. Hoewel die weerssituatie inmiddels op zijn laatste benen loopt, houdt het warme en windrijke weer vandaag nog aan.
Vanaf morgen wordt een verbetering verwacht. Niet alleen begint de wind later vandaag al af te nemen, ook gaan de temperaturen in het gebied de komende dagen duidelijk omlaag. Doordat voor de Portugese westkust een lagedrukgebied is verschenen, kunnen later deze week in het door branden getroffen gebied ook een paar buien vallen. Verder gaat de luchtvochtigheid dan flink omhoog. Dit zou het bestrijden van de branden makkelijker moeten maken.
Juni en oktober 2017
Inmiddels wordt al een vergelijking gemaakt met de rampzalige bosbranden die op 15 en 16 oktober 2017 in de districten Coimbra en Viseu woedden en daar tot 50 doden en 70 gewonden leidden. Velen van hen raakten op de weg in hun auto’s door het vuur ingesloten. Dat leverde toen dramatische beelden op. Eerder in juni 2017 woedde in het centrale deel van Portugal al een grote bosbrand, waarbij 66 doden en 253 gewonden vielen. Bij die brand viel een gebied met de grootte van 53.000 hectare (20.000 daarvan bosgebied) aan de vlammen ten prooi.
Zuid-Europese landen zijn tijdens de droge zomermaanden extra gevoelig voor natuurbranden. De afgelopen maanden hebben vooral in Zuidoost-Europa (waaronder Griekenland) grote bosbranden gewoed. Op het Iberisch schiereiland leek het tot nu toe mee te vallen. Door de vele branden van de laatste jaren, hebben ze er veel ervaring met het voorkomen ervan. Nu is het dan op de valreep in Portugal toch nog helemaal misgegaan.
In Nederland dit jaar geen branden
In Nederland zijn er dit jaar door de vele regen van de laatste 12 maanden nauwelijks problemen door droogte geweest. Bij ons was het teveel aan water eerder een uitdaging. In warme en droge zomers hebben ook wij zeker met natuurbranden te maken gehad. Berucht wat dit betreft, was de droge zomer van 1976, toen op de Veluwe enkele grote bosbranden woedden.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller