Terwijl het noodweer in Centraal-Europa al aan de gang is, zijn de verwachtingen voor de komende dagen nog extremer geworden. In Oostenrijk kan er tot 350 millimeter aan regen bijkomen, in Tsjechië tot 440 millimeter. En dat bovenop de regen die inmiddels al is gevallen. Zowel in Oostenrijk als in Tsjechië is een code rood van kracht.
Wie gisteren de webcams in Alpen in de gaten hield, zag daar het landschap boven een hoogte van 1000 meter een totale gedaanteverwisseling ondergaan. Voor het eerst dit seizoen sneeuwde het er, en dat op uitgebreide schaal. Overigens gebeurde hetzelfde in het noorden van Italië en in Zwitserland. In Slovenië, Kroatië en delen van Servië viel juist heel veel regen. Op meerdere plaatsen in Oostenrijk en in de republieken van het voormalige Joegoslavië kwam in 24 uur tijd tussen 40 en 70 millimeter aan neerslag omlaag. In Zwitserland, Italië en ook in Tsjechië was het in het algemeen wat minder. Maar dat laatste land komt de komende dagen nog volop aan de beurt en moet met grootschalige overstromingen rekening houden.
De grote klap
Het zijn Oostenrijk, Tsjechië, het zuiden van Polen, het westen van Slowakije, delen van Slovenië en Kroatië en het zuidoosten van Duitsland die de komende dagen de grote klap gaan opvangen. Het verhaal is bekend. Een lagedrukgebied, dat zich boven de Golf van Genua heeft gevormd, trekt over het noorden van Italië naar het oosten om dan om de Alpen heen naar het noorden af te buien. Het sleept zeer vochtige Middellandse Zeelucht met zich mee die ten noorden van de Alpen met de daar aanwezige koude lucht interacteert en vervolgens tegen de bergen uitregent. Daarbij kunnen, verspreid over meerdere dagen, enorme hoeveelheden regen vallen.
Verwachting stuk ongunstiger geworden
De nieuwste verwachting van het Europese model is voor de eerdergenoemde gebieden een stuk ongunstiger geworden. Bovenop de tussen 40 en 75 millimeter die er gisteren in Oostenrijk al zijn gevallen, wordt de komende 5 dagen nog eens een hoeveelheid van tot 350 millimeter verwacht, met name in het gebied ten noorden van de Alpen tussen Salzburg en Wenen. In Tsjechië is het nog gekker. Daar kan er de komende dagen in het noordoosten, in de buurt van de stad Javornik, zo rond 440 millimeter bijkomen. Dat is een astronomische hoeveelheid. Gisteren zijn de waterstanden in verschillende stuwmeren in Tsjechië verlaagd, om al het water te kunnen opvangen. Fat leverde indrukwekkende beelden op.
Vergelijk het met neerslag orkaan
Ter vergelijking: als een orkaan in de tropen een regio passeert, valt vaak tussen 100 en 300 millimeter, in 24 uur tijd dat wel. De hoeveelheden, zoals die in Centraal-Europa worden verwacht, gaan daar dik overheen. Het kan dan ook niet anders of die enorme neerslaghoeveelheden gaan, als ze echt vallen, in die eerdergenoemde regio’s wijdverbreide overlast veroorzaken. Het water is dan gewoon teveel om snel afgevoerd te worden. Het water vanuit Tsjechië gaat daarbij naar de Elbe, die bij Hamburg de Noordzee inloopt. Het water vanuit Oostenrijk en Hongarije wordt via de Donau naar de Zwarte Zee gevoerd.
In Oostenrijk ook veel sneeuw
In Oostenrijk hebben ze nog het geluk dat een groot deel van de neerslag in de vorm van sneeuw valt. In de vaste vorm dus, waardoor dit water niet meteen in de rivieren stroomt. In Tsjechië zijn de bergen lager, en zal het waterprobleem waarschijnlijk groter zijn. Als je de weerkaarten voor de komende dagen zo bekijkt, dan heeft deze situatie alles in zich om tot een imposante periode van grote wateroverlast uit te groeien, die nog veel nieuwskoppen gaat maken. Laten we in die zin hopen dat de berekeningen overdreven zijn en het in de praktijk uiteindelijk meevalt.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller