Warmte zit er even op, laat volgende week richting nazomer?

Foto boven: De supercell boven Zeeland - Simone Genna

De warmte in Nederland zit er even op. Vandaag al komen de temperaturen wat lager uit, maar is het nog steeds aangenaam. Vanaf morgen zet de temperatuurdaling verder door en vanaf woensdag krijgen we enkele uitgesproken koele dagen.

Na een start met nog wat bewolking, brak gisteren op steeds meer plaatsen de zon door. En werd het uiteindelijk nog een keer warm. Een zuidoostelijke wind voerde steeds warmere lucht aan, waarin de temperaturen in het zuiden en zuidoosten van het land nog een keer tot 28, lokaal afgerond 29 graden opliepen. Eindhoven haalde uiteindelijk 28,6 graden.

Supercell Simone Genna
De supercell boven Zeeland - Simone Genna

Supercell boven Zeeland

Intussen lagen buien boven België en het noorden van Frankrijk al op de loer. Rond half negen ’s avonds kwam er één Zeeuws-Vlaanderen binnen. Het was een supercell met een bijzonder fraaie wallcloud. Terwijl het donker werd, produceerde de bui bijzonder veel bliksems. In Vlissingen kwam het voor de bui uit nog tot windvlagen van 65 kilometer per uur. Tijdens de passage van de snel trekkende bui viel meest zo tussen 10 en 15 millimeter regen.

Terwijl de buien later in de avond en nacht verder naar het noorden bewogen, werden ze steeds meer uit elkaar getrokken. De neerslag stelde dan ook minder en minder voor. Op veel plaatsen was het niet meer dan wat gespetter, in de Kop van Noord-Holland viel plaatselijk 2 millimeter, in het westen van Friesland kwam op een enkele plek nog 5 millimeter omlaag.

Vandaag aangenaam

Inmiddels zijn de buien voorbij en komt de zon er weer door. De rest van de dag ziet er dan ook vriendelijk uit. We zien de zon geregeld, het blijft overdag verder droog, er waait een matige zuidelijke tot zuidwestelijke wind en het wordt tussen 20 en 24 graden.

Vannacht en morgen trekt een lagedrukgebied over het land naar het noordoosten. Er komen enkele regen- en onweersbuien mee die het zuidwesten later vanavond en de komende nacht al kunnen bereiken. Morgen is er overal kans op een bui. En daar kunnen best weer stevige exemplaren tussen zitten. Eerst is er maar weinig wind, later op de dag steekt een stevige noordwestenwind op die aan zee af en toe krachtig kan worden. Met temperaturen tussen 19 en 21 graden is het opnieuw een fractie kouder, maar nog niet echt koel.

Dinsdag koufrontpassage

De echt koele lucht dringt dinsdagmiddag en -avond het land binnen. Dan passeert een actief koufront met enkele uren lang stevige regenval. In de ochtend is het er vooruit eerst nog droog, maar neemt de bewolking wel toe. Er waait een straffe zuidwestenwind die aan zee krachtig en in het Waddengebied af en toe hard kan zijn. Na passage van de regen draait de wind naar west tot noordwest en neemt geleidelijk wat af. Het wordt daarbij dinsdag niet warmer dan tussen 17 en 20 graden. Later stroomt ook nog iets koudere lucht binnen.

Woensdag en donderdag bevinden we ons helemaal in de koelere lucht. Vooral in de kustgebieden vallen talrijke buien die daar, door het warme zeewater, plaatselijk tot grote neerslaghoeveelheden kunnen leiden. Overdag dringen ze ook dieper landinwaarts door. Daar zijn de regenhoeveelheden in het algemeen echter een stuk kleiner. In het binnenland waait een zuidwestenwind, op zee een noordwestenwind en het wordt beide dagen niet warmer dan 15, plaatselijk 16 graden. In de nachten wordt het lokaal kouder dan 5 graden.

Tegen het einde van de week beter

Tegen het einde van de week duikt een nieuwe hogedrukgebied in onze omgeving op. De buien verdwijnen dan meer en meer naar de achtergrond en het weer knapt op. De zon komt er weer vaker door en de temperaturen lopen op. Wel kan het nog tot een aantal koude nachten komen. Als de voortekenen niet bedriegen, zou die weerverbetering weleens de voorbode van een nieuwe periode met fraai nazomerweer kunnen zijn. We wachten het af.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller