Op veel plaatsen in Europa is de afgelopen maanden al veel regen gevallen, maar er zijn ook gebieden die de dans tot nu toe steeds ontsprongen. Dat geldt voor grote delen van Zuidoost-Europa, maar ook voor het zuiden van Spanje en Portugal. Maar voor Zuid-Portugal en Zuidwest-Spanje komt hier de komende dagen verandering in.
Vooral in een strook die in het uiterste zuidwesten van Spanje begint bij de monding van de rivier Guadalquivir (in het natuurpark Doñana), via de regio Sevilla naar de omgeving van Cordoba valt de komende 36 uur veel regen. Volgens de Spaanse weerdienst kunnen de hoeveelheden op de natste plaatsen in deze strook tot meer dan 150 millimeter oplopen. De normale hoeveelheid regen, die in Sevilla in de maand oktober valt, bedraagt 57 millimeter.
Lagedrukgebied
Het regenweer in het zuidwesten van Europa wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied dat op zee voor de Portugese kust ligt en naar het zuiden trekt. Zondag komt het ten westen van de ingang naar de Middellandse Zee (de Straat van Gibraltar) te liggen. Daar blijft het een tijdje hangen om vanaf halverwege volgende week naar het oosten op te schuiven. Aan de voorzijde van de depressie voeren zuidwestelijke winden vochtige lucht aan die vooral in de bergachtige delen van het gebied langere tijd tot zware regenval kan leiden.
Op sommige plaatsen wordt zoveel regen verwacht dat – en dat is de afgelopen in andere delen van Zuid- en Centraal-Europa ook gebeurd – het op diverse plaatsen tot overstromingen zal komen. Daarbij helpt niet mee dat het in de gebieden, waar het no zo hard gaat regenen, in de afgelopen maanden juist alleen maar droog is geweest. De grond is er nog ‘dichtgeslagen’ en een flink deel van het regenwater zal er in eerste instantie wegstromen.
Voor Doñana goed nieuws
Voor de Doñana is de verwachte regenval wel goed nieuws. Doordat een groot deel van de verwachte regen in het stroomgebied van de Guadalquivir valt, gaat het waterpeil in de rivier flink omhoog. Meer water komt zo in de delta, die het natuurpark eigenlijk is, terecht en kan daar de poelen en putten, die na de zomer helemaal leeg staan, opnieuw vullen.
Het gaat al jaren slecht met de natuur in de Doñana, dat eigenlijk een heel bijzonder natuurgebied is. Er verblijven onder andere veel trekvogels en de lynx woont er. Boeren, aan de randen van het park, pompen vaak (illegaal) water op en weg om de teelt van onder meer aardbeien, tomaten en rijst mogelijk te maken. Hiertegen wordt nauwelijks opgetreden. Het grootste deel van het park is hierdoor drooggevallen; een ecologische ramp.
Later ook de Costa del Sol
Lijkt de eerste grote klap met regen vooral voor het zuidwesten van Spanje te zijn weggelegd, vanaf later op zaterdag en op zondag (als het lagedrukgebied bij de ingang van de Straat van Gibraltar terechtkomt) kan het vanuit het zuiden ook aan de Costa del Sol flink gaan regenen. De Costa del Sol en dan vooral de regio van de stad Málaga, is een ander gebied dat vrijwel steeds met grote droogte te kampen heeft. De stuwmeren, die de regio Málaga van water voorzien, staan na de lange, droge en hete zomer weer bijna helemaal leeg.
De situatie daar is zelfs zo penibel dat er al over werd gesproken om water vanuit het stuwmeer bij de Costa del Sol, dat na de regen van het voorjaar de zomer redelijk doorstaan heeft, naar de meren die de stad van water voorzien over te pompen. De beheerders van het stuwmeer aan de Costa del Sol hebben dat verzoek vriendelijk naast zich neergelegd. Er zijn gedurende de zomermaanden allerlei waterbesparende maatregelen aan de bevolking opgelegd en die hebben redelijk gewerkt. Nu kan het gebied in elk geval zonder zorgen de herfst door.
Kansen voor verbetering watersituatie
Mocht het de komende dagen in de door droogte getroffen gebieden inderdaad tot de eerste regen van betekenis van het nieuwe seizoen komen, dan hoeft dat nog niet te betekenen dat in die watersituatie ook meteen verbetering optreedt. Veel van het regenwater zal uiteindelijk in de bodem wegzakken en nog niet in de stuwmeren terechtkomen. Maar het helpt wel. Want tijdens een volgende fase met regen is de bodem weer nat. Dan kan het water wel gemakkelijker in de rivieren terechtkomen en uiteindelijk ook de stuwmeren. Het lijkt de komende tijd ook wisselvallig te blijven. In die zin liggen er dus zeker kansen voor een verbetering.
Verder lezen:
Er is op 24 augustus toch een windhoos over Meppel getrokken
30-daagse: als het nu winter was, zouden we echt beter kijken
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller