Zware storm Conall trof vooral Noord-Nederland
Reinout van den BornZware storm Conall, die gisteravond vooral over de noordelijke helft van Nederland trok, was ongeveer zo zwaar als verwacht. Werd de hoogste gemiddelde wind in de noordelijke provincies gemeten, de zware windstoten kwamen een stuk zuidelijker.
In Gelderland, in Lochem kwam een 19-jarige fietsster om het leven, toen ze door een vallende boom werd getroffen. In het noorden raakten enkele mensen lichtgewond, onder meer doordat ze in hun auto’s op omgevallen bomen botsten.
Veel omgewaaide bomen
Omgewaaide bomen waren er dan ook in overvloed, in de noordelijke provincies maar ook verder naar het zuiden, in de gebieden die vooral met windstoten te kampen hadden. In het oosten van het land alleen al waren het er vele tientallen. Ook vanuit Den Haag kwamen meldingen. Tussen Ede en Arnhem botste een trein op een omgewaaide boom, waarna hij een half uur moest blijven staan. Andere vormen van schade, zoals beschadigde daken, maar ook omgewaaide vrachtwagens en aanhangers, werden in Noord-Nederland gemeld.
Verwachtingen kwamen uit
Conall hield zich aan de verwachtingen. Vanaf zeven uur gisteravond trok de storm het land op. Daar waar IJmuiden en Berkhout de eerste plaatsen waren die met een windkracht 9 uit de bus kwamen, redde Den Helder in de Kop van Noord-Holland dat opvallend genoeg net niet. Hier bleek een windkracht 8, een stormachtige wind het hoogste haalbare.
Wat verderop, op de Waddenzee en rond het IJsselmeer sloeg de wind harder toe. Vlieland haalde een uurgemiddelde van windkracht 10, een zware storm uit het noordwesten, waarmee Conall officieel als de 69ste zware storm uit de meetreeks in de boeken zal worden opgenomen. In dat uurvak zat een tien-minuten gemiddelde van net geen windkracht 11.
Stormvloedkering gesloten
Ook Stavoren in Zuidwest-Friesland en de Houtribdijk, tussen het IJsselmeer en het Markermeer, kwamen op een windkracht 10 uit, een zware storm. Doordat de wind op het IJsselmeer sterker uitpakte dan verwacht, moest de stormvloedkering Ramspol, die het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit, een tijdje worden gesloten. Dit is een opblaasbare dam, die uit het water komt op het moment dat de beheerder het sein daartoe geeft.
Weerman Robert de Vries van Omroep Flevoland (en ook af en toe op SBS6 te zien) trok er gisteravond op uit om op een dijk aan de westkant van de Noordoostpolder de windsterkte te meten. Hij kwam op die plaats tot een windstoot van 131 kilometer per uur. De windstoten waren er dermate sterk dat hij uiteindelijk ook van de dijk waaide. Gelukkig het binnenland in, zodat hij daarbij verder geen nadelige gevolgen ondervond.
Zwaarste windstoten
Van de reguliere stations meldde Vlieland met 128 kilometer per uur de zwaarste windstoot. Stavoren kwam tot 121 kilometer per uur, Den Helder 120 kilometer per uur, Houtribdijk 116 kilometer per uur en IJmuiden 114 kilometer per uur. In het westen, Gelderland en Overijssel werden windvlagen tussen 80 en 90 kilometer per uur gemeten, het noorden van Overijssel en Drenthe kwamen tot tussen 90 en 100 kilometer per uur, evenals het westen van Groningen. In het oosten van Groningen kwam de wind een fractie lager uit.
Conall was de eerste zware storm sinds Poly, de zeer zware storm die – eveneens vooral het noorden – op 5 juli 2023 trof. Het was ook de eerste zware herfststorm sinds 2017, toen het op 13 september in Nederland tot een zware storm kwam. Conall was daarbij een kleine storm. Het kleine Nederland stelt op de Europese weerkaart aan oppervlakte al niet veel voor, en dan trof Conall eigenlijk maar 40 procent van het oppervlak van Nederland.
Kleine stormen
Het lijkt de laatste jaren vaker voor te komen dat het noordwesten van Europa door kleine stormen wordt aangedaan. Poly was daar ook een fraai voorbeeld van, evenals de stormen van 18 januari 2018, 25 juli 2015 en 28 oktober 2013. Eunice, op 18 februari 2022 en Ciara, op 9 februari 2020 waren dan weer voorbeelden van grote stormen, vanaf de Oceaan. Ook in het verleden zagen we die verschillen. Zo was de zware storm van 12 november 1972 klein van omvang, terwijl de storm van 25 januari 1990 juist een erg grote was.
Mis ook deze verhalen niet:
Definitieve winterverwachting 2025: vroege start, volgt er meer?
Winterverwachting: biedt het huidige zonnemaximum uitzicht op een koude winter?
Winterverwachting: aanloop naar de winter is heel anders dan die van vorig jaar
Winterverwachting: de teloorgang van de Nederlandse winter uitgelegd
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller