Terwijl de landen in Centraal-Europa de wonden likken van de overstromingsramp die zich daar het afgelopen weekend heeft voorgedaan, heeft lagedrukgebied Boris, dat voor de regen verantwoordelijk was, opnieuw toegeslagen. Nu is de regio Emilia-Romagna in het noorden van Italië de dupe. Er is daar de afgelopen dagen plaatselijk al meer dan 300 millimeter regen gevallen. De situatie rond diverse rivieren is er kritiek.
Je zou het bijna vergeten, maar lagedrukgebied Boris, dat het afgelopen weekend in Centraal-Europa op veel plaatsen tussen 200 en 500 millimeter regen bracht en zo in landen als Oostenrijk, Tsjechië, Polen en Roemenië een overstromingsramp veroorzaakte, is nog steeds niet van de weerkaarten verdwenen. Het ligt nu bij Italië en heeft zich boven het nog altijd erg warme water van de Middellandse Zee opnieuw met vocht volgezogen. Nu is het de regio Emilia-Romagna in Noord-Italië die daar de wrange vruchten van plukt.
Er viel nog meer dan in mei 2023
Op diverse plaatsen is er tijdens zware onweersbuien de laatste dagen tussen 200 en 300 millimeter regen gevallen, meer dan tijdens de overstromingen van mei 2023 die er nog vers in het geheugen liggen. In het gebied liggen steden als Bologna, Modena, Parma, Piacenza en Rimini. Het gebeurde tot verbijstering van meteorologen in het gebied. Ze zeggen zich nauwelijks voor te kunnen stellen dat de gebeurtenissen van mei 2023 die zo zeldzaam leken zich anderhalf jaar later alweer herhalen, en dat in nog ernstigere mate.
Vooral in de stroomgebieden van de Senio, Lamone, Montone en Idice is de situatie nu kritiek. Op steeds meer plaatsen worden overstromingen gemeld. Bewoners wordt gewaarschuwd om uit de buurt van de rivieren te blijven en er niet rond te gaan rijden om de overstromingen te bekijken. Ook wordt mensen die wel in de buurt van het water wonen, aangeraden om op de bovenste verdiepingen van hun woningen te blijven. Veel scholen, sportcentra, bibliotheken en universiteiten in het gebied zijn vandaag gesloten.
Aardverschuivingen in Apennijnen
In de Apennijnen komt het door de overvloedige regenval op steeds meer plaatsen tot aardverschuivingen. Hele gebieden zijn zonder stroom komen te zitten en op enkele plaatsen zijn de communicatielijnen uitgevallen. Ook in Faenza is de situatie verslechterd. Ook hier wordt mensen in de overstroomde delen van de stad aangeraden om naar de bovenste verdieping van hun huizen te gaan. Is dit niet afdoende, dan moeten ze hun huis verlaten.
Ook in Bologna zijn, in verband met het snelle stijgen van het waterpeil in de Savena, evacuaties op gang gekomen. Verder zijn diverse scholen gesloten. Hier en daar in de regio moeten mensen met behulp van helikopters uit hun huizen worden gehaald omdat je er op een andere manier niet meer bij kunt komen. Het is erger dan in 2023, verzuchten de vele reddingswerkers.
Na vandaag even beter
Ook vanochtend viel in een groot deel van Emilia Romagna nog veel regen. Later vandaag en morgen moet daaraan een einde komen. Het hoogtelaag, dat bij Boris hoort, de bel met koude lucht in de hogere delen van de atmosfeer, trekt de komende dagen naar het westen en komt morgen boven het noordwesten van Frankrijk terecht. Daarna interacteert het met een lagedrukgebied dat nu op zee ten westen van Portugal ligt.
Dit lagedrukgebied komt zondag bij het zuiden van Engeland terecht en trekt daarna richting Denemarken en van daar verder naar het noorden. Op dat moment maakt het een einde aan de nazomerperiode die we nu in Noordwest-Europa meemaken. Het is dus Boris die uiteindelijk ook bij ons in Nederland de doorbraak naar een herfstperiode forceert.
Rustig weekend in Italië
In Italië lijkt het na de laatste regen van vandaag in elk geval tot en met het komende weekeinde min of meer droog te blijven. Daarna komen vanuit het westen nieuwe buien opzetten.
Verder lezen:
Er is op 24 augustus toch een windhoos over Meppel getrokken
30-Daagse: van nazomer naar wisselvallig, maar aanhoudend warm
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller