Het wordt een grote overgang naar het herfstweer van volgende week

Foto boven: Een rood ondergaande zon, met daarop ook zonnevlekken zichtbaar - Simone Genna

Het zal een grote overgang zijn, die van het nazomerweer van nu naar het herfstweer zoals dat voor de komende week op het programma staat. Dat zal voor veel mensen echt weer even wennen worden. En nieuwe kleding uit de kast halen.

Het hoogtelaag, dat de afgelopen tijd in Centraal-Europa en in Italië zoveel regen en overstromingen bracht, is inmiddels boven het noordwesten van Frankrijk uitgekomen. Voordat het weer door de stroming wordt opgenomen, geeft het een lagedrukgebied, dat vanuit Spanje en Portugal naar het noordoosten trekt, nog net een impuls. Het is dat lagedrukgebied dat in de loop van morgenavond een einde aan het nazomerweer bij ons maakt.

rode zon simone
Een rood ondergaande zon, met daarop ook zonnevlekken zichtbaar - Simone Genna

Geen wolk aan de lucht

Vandaag merken we daar nog niks van. Het is zonnig, er is bijna geen wolk aan de lucht en de temperaturen lopen nog een keer flink op. Op veel plaatsen kan het tussen 22 en 25 graden worden. Daarbij waait er een zwakke tot matige oostelijke wind.

Vanavond en de komende nacht zijn er nog flinke opklaringen. Later trekt in het zuiden een beetje hoge bewolking binnen. Doordat er niet al teveel wind is, kan het behoorlijk afkoelen. De afgelopen nacht al daalde de temperatuur in het binnenland hier en daar tot ruim beneden 10 graden. In Ell werd het 8,0 graden, Heino in Overijssel 8,3 graden. De komende nacht zijn dergelijke waarden weer haalbaar. Hier en daar ontstaat dan een mistbank.

Morgen hoge sluierwolken

Morgen zien we de zon nog behoorlijk, al schijnt hij wel door hoge sluierbewolking heen. In het westen en noordwesten kan ook wat middelbare bewolking voorkomen. In het westen kan later ook al een eerste bui vallen, in de rest van het land is het overdag droog en bij een zwakke tot matige oostelijke wind wordt het nog één keer tussen 21 en 25 graden.

In de avond worden de wolken dikker en valt in het zuiden een eerste bui. In de nacht naar maandag trekken die buien verder over het land naar het noorden. Ook maandag overdag vallen nog diverse buien, mogelijk met onweer. Aan het einde van de middag en in de avond wordt het vanuit het zuidwesten even wat droger. Het wordt dan tussen 18 en 21 graden en er steekt een matige, aan zee af en toe vrij krachtige zuidwestelijke wind op.

Dinsdag flinke buien

Dinsdag worden de meeste buien in de tweede helft van de middag en in de avond verwacht. Het kan dan onweren en er is kans op veel regen in korte tijd. Ook woensdag en donderdag worden actieve storingen ingetekend die langere tijd regen of een paar fikse buien brengen. Op vrijdag zou een klein, maar actief lagedrukgebied onze omgeving kunnen bereiken. Dan worden niet alleen regen en later buien, maar later ook nog eens veel wind berekend.

Het herfstbeeld is daarmee voor de komende week wel compleet. In de pluim is duidelijk te zien hoe de temperaturen hierbij vanaf dinsdag al een stapje terugdoen. Er worden dan maxima tussen 15 en 17 graden verwacht. De vrijdag, zaterdag en zondag daarna lijken de middagtemperaturen zelfs nauwelijks meer boven 15 graden uit te komen. Ook in de extra berekeningen is de voor vrijdag verwachte windpiek terug te vinden. Verder laten de neerslagberekeningen tot en met vrijdag behoorlijk grote hoeveelheden zien.

September opnieuw een warme maand

Op basis van de verwachtingen van de komende week komen we in september op een gemiddelde temperatuur van tussen n15,6 en 15,8 graden uit, tegen 14,7 graden normaal. Daarmee zou september op een twaalfde tot veertiende plaats af koersen in de lijst van warmste septembermaanden ooit. Daarmee wordt het opnieuw een warme maand dus, maar gezien het vele zomerweer dat we hebben gehad ook weer niet superwarm.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller