Noodweer Middellandse Zee: buien naar Italië en Alpen

Foto boven: Hoogwater in Bern in juli 2021. Ook nu wordt in delen van Zwitserland veel regen verwacht - Wikipedia

Het noodweer rond de Middellandse Zee houdt aan. Gisteren regende het lange tijd door in de centrale Pyreneeën. Een smalle strook over het zuidoosten van Frankrijk, van de Middellandse Zee naar de Ardeche kwam erbij. Vooral in de bergachtigere delen van die strook kwam op diverse plaatsen 130 millimeter regen omlaag. Vandaag en morgen zijn Italië, de Alpen en de Balkanlanden de klos. Er worden zware buien verwacht.

In de vallei van de Pineta in Spanje liep het neerslagtotaal uiteindelijk tot 300 millimeter op. Aan de Franse kant viel in Gavarnie 245 millimeter. De beelden waren ernaar. Delen van het Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido stonden onder water. Rivieren, die het water uit het gebied afvoerden, traden buiten hun oevers. Overal waren watervallen zichtbaar en op diverse plaatsen kwam het tot kleine puin- en modderlawines. Ook aan de Franse kant barstten diverse riviertjes uit hun voegen. Inmiddels schijnt de zon weer en kan het water wegstromen.

Bern Hochwasser Juli 2021 04
Hoogwater in Bern in juli 2021. Ook nu wordt in delen van Zwitserland veel regen verwacht - Wikipedia

Zuidoost-Frankrijk

De storing, die eerder in het zuidwesten van Frankrijk en in de centrale delen veel regen had gebracht, schoof gisteren het zuidoosten van Frankrijk binnen. Daar ontstond een smalle onweerslijn, die zich uitstrekte van de Middellandse Zee naar het gebied van de Ardeche. Op de lijn kwam het tot fel onweer. Doordat de oostwaartse verplaatsing ervan minimaal was, kon veel regen in korte tijd vallen. De natste plaats pakte zo’n 135 millimeter.

Ook in het zuiden van Portugal en Spanje kwam het gisteravond en de afgelopen nacht tot regen- en onweersbuien. Die waren vanuit Marokko de Straat van Gibraltar overgestoken. Op diverse plaatsen in het uiterste zuiden van Andalusië viel tussen 10 en 15 millimeter. Het was, na de lange, hete en droge zomer, de eerste regen die er in lange tijd omlaag kwam.

Noodweer naar Italië en de Alpen

Inmiddels zijn de buien de Middellandse Zee opgetrokken en onderweg naar Italië, de Alpenlanden en later de Balkan. Ook de oostelijke helft van Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en delen van Polen krijgen er een klap van mee. Ook in Scandinavië wordt de warmte de komende dagen met veel regen en onweer verdrongen.

Vooral in het noordoosten en in de centrale delen van Italië kunnen de buien later vandaag en de komende nacht flink tekeergaan. Daar kunnen zich supercells vormen met kans op grote hagel, veel regen in korte tijd, zware tot zeer zware windstoten en zelfs tornado’s. Ook Corsica en Sardinië krijgen hun deel van de buien mee. Daarnaast komen de Alpen aan bod met zware regenval en grote neerslaghoeveelheden in korte tijd. Dat begint meteen al in het zuiden van Zwitserland en breidt zich later vandaag tot over grote delen van Oostenrijk uit.

Frankrijk en Centraal-Europa

In Duitsland is eerst het zuidwesten aan de beurt. Later breiden de regen- en onweersbui zich over het hele zuiden uit, om vanavond ook het oosten te bereiken. In Frankrijk krijgt vooral het zuidoosten vandaag met zware regenval te maken. Die is er meteen al in het gebied tussen Marseille, Aix en Provence en Nimes en breidt zich verder uit. Ook de Franse Alpen krijgen er nog het een en ander van mee. Tegelijkertijd komt vanuit het noordwesten een koufront Frankrijk binnen dat ook op steeds meer plaatsen regen- en onweersbuien veroorzaakt. Tsjechië, Slowakije en Hongarije komen vanaf de komende en morgen aan de beurt.

De buien in Centraal-Europa en in de landen rond de Middellandse Zee pakken extra zwaar uit door de hoge temperaturen van het water in de Middellandse Zee. Hierdoor is er de afgelopen tijd veel waterdamp in de lucht terechtgekomen. Nu de herfst in het Middellandse Zeegebied is begonnen en het warmbloedige hogedrukgebied van weleer plaats heeft gemaakt voor buienstoringen, wordt dat vocht volop aangesproken en vallen soms extreme regenhoeveelheden. Daarbij gaan de temperaturen vanuit het westen flink omlaag.

Dinsdag en woensdag even wat rustiger

Dinsdag en woensdag is het even wat rustiger in de centrale delen van het Middellandse Zeegebied, vanaf donderdag volgt een nieuwe depressie met zware buien.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller