Tropische cycloon Francine is de afgelopen nacht rond middernacht als een orkaan van de tweede categorie aan land gegaan in de Amerikaanse staat Louisiana, een stukje ten westen van de stad New Orleans. Rond de kern werden op dat moment windsnelheden van rond 150 kilometer per uur gemeten. Inmiddels is Francine flink afgezwakt en door het National Hurricane Center tot tropische storm afgewaardeerd.
Mensen in het gebied waar de orkaan aan land is gekomen, moeten nog een tijdje rekening houden met overstromingen, niet alleen door regen, maar ook door de hoge golven op de Golf van Mexico. Ook kan nog schade ontstaan door de harde wind, niet alleen in Louisiana, maar ook in Mississippi en delen van Alabama en Florida. Ongeveer 400.000 mensen zitten nu zonder stroom, de riolering kan de overvloedige regen vaak niet aan en huizen en wegen zijn ondergelopen. Het gebied met overlast breidt zich langzaam noordwaarts uit. Op diverse plaatsen heeft de storm meer dan 200 millimeter regen achtergelaten.
Investeringen in dijken en dammen
New-Orleans is een stad die vaker door orkanen, komend vanaf de Golf van Mexico, wordt getroffen. De bekendste was orkaan Katrina die op 29 augustus 2005 toesloeg en een groot deel van de stad onder water zette. Sindsdien heeft de stad enorm geïnvesteerd in de aanleg van dijken en dammen om het water tijdens stormen tegen te houden. Die investeringen hebben hun nut in de afgelopen jaren meer dan bewezen. Tijdens de passage van orkanen sindsdien is de stad door vloedgolven niet meer onder water gekomen. De regen valt er natuurlijk wel.
Op haar weg naar het noorden zwakt Francine de komende tijd verder af. Wel blijven grote regenhoeveelheden ook in de gebieden verder naar het noorden voorlopig nog mogelijk. Een groot deel van dat water zal door de Mississippi naar het zuiden stromen. De waterstand in de rivier zal daardoor dan ook een tijdje behoorlijk stijgen.
Drie andere systemen
Behalve Francine houdt het Hurricane Center op de Oceaan ook drie andere systemen in de gaten. Tropische depressie Seven, de oostelijkste van de drie, staat op het punt om tot een tropische storm uit te groeien. Dat wordt dan Gordon. In de dagen daarna trekt Gordon naar het westen, maar wordt daarbij nauwelijks sterker. Van de twee andere buienclusters, die zich verder naar het westen bevinden, wordt hoe dan ook niet verwacht dat ze zich verder ontwikkelen. In die zin wordt het dus weer even rustig op de Oceaan.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller