Orkaanseizoen komt weer op gang: Francine ontstaan, later Gordon en Helene

Foto boven: De drie systemen, zoals die nu in de gaten worden gehouden. Six is het verst in haar ontwikkeling en is inmiddels tot tropische storm Francine uitgegroeid - National Hurricane Center

Drie weken nadat voor orkaan Ernesto de laatste waarschuwingen werden uitgegeven, heeft zich aan de westkant van de Golf van Mexico een nieuwe tropische storm gevormd. De tropische storm heeft de naam Francine gekregen. Het National Hurricane Center houdt op de Oceaan ook twee andere buienclusters in de gaten. Beide kunnen zich later deze week tot een tropisch systeem omvormen.

Daarmee komt na lange tijd weer beweging in het orkaanseizoen van dit jaar. Vooraf werd het als zeer actief ingeschat. Inmiddels zijn we in het hoogtepunt van het seizoen aangekomen. Tot nu toe hebben zich echter nog niet meer dan 5 systemen gevormd. Beryl was daarvan het sterkst en groeide tot de vroegste categorie 5 orkaan allertijden uit.

Francine, Gordon en Helene
De drie systemen, zoals die nu in de gaten worden gehouden. Six is het verst in haar ontwikkeling en is inmiddels tot tropische storm Francine uitgegroeid - National Hurricane Center

Wekenlang stil

Daarna kwam de klad erin en was het weken stil. In augustus was er een kleine opleving toen Debby en Ernesto ontstonden, waarna de rust opnieuw terugkeerde.

Verschillende oorzaken laken aan die rust ten grondslag. Zo was er in de gebieden waar de orkanen ontstaan in de hogere delen van de atmosfeer vaak teveel wind. Orkanen houden daar niet van en worden dan in hun ontwikkeling belemmerd.

Ook kwam de ene golf Saharastof na de andere de Oceaan op. Saharastof in de lucht werkt als zand in de motor op beginnende en bestaande systemen.

Een ingewikkeldere oorzaak lag in het feit dat de ITCZ, de zone met onweersbuien die rond de evenaar met de zon meebeweegt, deze zomer een stuk noordelijker lag dan normaal. De tropische golven, waaruit de orkanen ontstaan, kwamen daardoor een stuk noordelijker van het Afrikaanse continent af en boven de Oceaan terecht. Daar was het zeewater kouder en niet warm genoeg om de systemen te laten ontstaan. En zo kon het dus gebeuren dat in een vooraf actief ingeschat seizoen lange tijd maar weinig gebeurde.

Francine

Inmiddels lijkt echter verandering in die situatie te komen. Het National Hurricane Center in Miami houdt nu Francine en twee andere buienclusters in de gaten.

Het gebied dat het verst is in zijn ontwikkeling ligt boven het westelijke deel van de Golf van Mexico. Daar is nu tropische storm Francine ontstaan. Het wachten was nog op het moment waarop zich in de buiencluster een duidelijk centrum had gevormd, waar alle buien omheen gingen draaien. Toen dat het geval is, kreeg de storm de naam Francine. Nu trekt ze verder naar het noorden tot noordoosten en neemt in kracht toe.

Vlak voordat Francine naar verwachting in het westen van Louisiana aan land komt, kan ze nog een tijdje orkaanstatus bereiken, zo wordt nu gedacht. Dat gebeurt dan ergens laat op woensdag, als in de berekeningen van vandaag niet veel verandert.

Gordon en Helene

Het systeem dat daarna het verst is ontwikkeld, ligt midden op de Oceaan. Ook hiervan wordt verwacht dat het binnen enkele dagen een tropische status zal krijgen. Dat zou dan Gordon kunnen worden. Het derde systeem dat in de gaten wordt gehouden ligt nu meerdere honderden kilometers ten westen van Kaapverdische eilanden. Vanaf over een dag of 2, als dit systeem interacteert met een narende tropische golf, kan ook deze buiencluster zich ontwikkelen.

Vanaf halverwege deze week of nog iets later kan zich zo een derde tropisch systeem vormen. Lukt dit inderdaad, dan krijgt deze cycloon de naam Helene. Beide systemen trekken naar het westnoordwesten en bedreigen vooralsnog geen bewoonde gebieden.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller