Meteorologische zomer eindigt, zomerweer gaat door

Voor wat de meteorologische zomer betreft, mogen we op dit moment dan in de laatste week zitten, aan zomerweer lijkt de komende tijd nog geen gebrek.
Voor wat de meteorologische zomer betreft, mogen we op dit moment dan in de laatste week zitten, aan zomerweer lijkt de komende tijd nog geen gebrek.
Wat eerst nog een (regionale) had kunnen worden, is afgeschaald tot 2 heerlijke zomerdagen, vandaag en morgen. Daarbij kan het met een beetje geluk morgen in het zuidoosten en oosten op een enkele plek 30 graden worden. In de avond en nacht naar donderdag passeert een vore en wordt de warme lucht verdrongen.
Het is één van de grootste problemen waar we mee te maken hebben. Hoe beschermen we onze kustgebieden tegen de stijgende zeespiegel, erosie en afkalvende zeeweringen? Wetenschappers van de Northwestern University in Illinois denken een oplossing te hebben gevonden. Ze werken aan de creatie van een natuurlijk cement, met behulp van stroom. Het kan zand op een simpele manier sterker maken dan beton.
Lange tijd gingen we ervan uit dat de zon zijn grootste activiteit om en nabij juli 2025 zou bereiken. De afgelopen dagen is aan het oppervlak van de zon echter iets bijzonders gebeurd. Een nieuwe zonnevlek ontstond verrassend ver bij de evenaar van de zon vandaan. Dat zou erop kunnen wijzen dat de grote activiteit langer aanhoudt en dat we de komende jaren ook nog vaker van nu en dan poollicht kunnen genieten.
Het is al in het nieuws geweest, maar hier nog niet gemeld. Het water van de Middellandse Zee bereikte afgelopen 10 augustus zijn hoogste temperatuur ooit van gemiddeld 28,15 graden, 0,07 graden boven het oude record van 23 en 24 juli vorig jaar.
Er lijkt een periode met mooi zomerweer aan te komen. Warmt het daarbij de eerstkomende dagen snel op, vanaf vrijdag, als de temperatuur even een stapje terug doet, gaat de opwarming geleidelijker. De hele periode wordt veel zon verwacht.
De dag na het zware onweer van zaterdagavond werd in de gebieden, waar het onweer het zwaarst had toegeslagen, gebruikt voor het opruimen van de schade. En voor het bijkomen van de schrik. Want die zat er bij veel mensen nog goed in.
Hevige regen- en onweersbuien hebben gisteren een einde gemaakt aan warmte, die pas gisterochtend vanuit het zuiden het land was binnengedrongen. Vooral in Gelderland, Drenthe en Groningen richtten de buien veel schade aan. Het KNMI had in verband met de onweersbuien in een deel van het land een code oranje afgegeven.
Het is met de zomer van 2024, die vaak koel en erg wisselvallig begon, in de tweede helft alsnog goed gekomen. Uiteindelijk was de zon er wel en werd het warm. Met een temperatuur van 19,5 tot 19,7 graden gaat augustus zelfs op een vijfde of zesde plaats af in de lijst van warmste augustusmaanden sinds het begin van de metingen. De zomer als geheel komt op een veertiende plaats uit, ook een mooie prestatie.
Dankzij het telefoontje van een boer, die bij de Spaanse plaats Trevelez hoog in de bergen bij zijn dieren was en goed nadacht toen hij in een zware onweersbui terechtkwam, is voorkomen dat 150 mensen die bij het stadje in een meertje aan het zwemmen waren door een modder- en waterstroom zouden worden meegesleurd.