Dit weekend een zomerse schijnbeweging
‘The devil is in the detail’, zeggen ze in het Engelstalige gebied. En als je naar de weersontwikkeling van de komende dagen kijkt, dan kunnen we dat alleen maar beamen. Zag het eer eerst nog naar uit dat de meteorologische zomer van 2024 morgen relatief koel zou starten, nu is er ineens een veel warmere optie opgedoken.
Lees verderDuitse plaats Hagen mogelijk door tornado getroffen
De aan de oostkant van het Ruhrgebied gelegen Duitse plaats Hagen is gistermiddag rond 16 uur mogelijk door een tornado getroffen. Onder meer de spits van een in 1927 gebouwde kerk werd van de toren losgerukt en kwam op straat terecht. Dakpannen vlogen in het rond, bomen en takken knapten af en ook op andere manieren werd schade aangericht.
Lees verderDe vele regen laat meer en meer zichtbare sporen na
De vele regen van de laatste 8 maanden laat in Nederland meer en meer sporen na. Als je buiten een beetje om je heen kijkt, kun je dat makkelijk zien. Nog veel meer dan anders is Nederland nu even een echt waterland, tot in zijn haarvaten aan toe.
Lees verderDoor alle regen is mei nu een recordnatte maand
Door de regen van gisteren is de meimaand nu recordnat. Het oude record van 1983, toen gemiddeld 119,6 millimeter viel, zijn we voorbij. Ook vandaag en morgen kan er nog meer bijkomen. Vanaf het weekend lijkt het juist iets beter te worden.
Lees verderVerdamping kost Spaanse stuwmeren enorm veel water
In een veranderend klimaat nemen de weerextremen toe. Aan de warme kant van het spectrum denken we daarbij aan langdurige perioden met veel zon, soms extreem hoge temperaturen en nauwelijks regen. Een stille bedreiging, die minder bekend maar minstens zo ingrijpend is, is verdamping.
Lees verderWaardoor was de lente recordwarm en bijna recordnat?
De lente van 2024 is niet alleen tot de gedeeld zachtste ooit uitgegroeid, maar ook tot de op één na natste. Waardoor was het zo nat en zo zacht? We zoeken de oorzaken.
Lees verderVele regen maakt duinpannen nat en ook minder koud
Sinds oktober is het kletsnat. Zo nat dat meerdere duinpannen waarin vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet meetstationnetjes hebben staan om het nachtelijke temperatuurverloop te meten zijn ondergelopen.
Lees verderDe meteorologische zomer start dit jaar koel
Nog een paar dagen en de meteorologische zomer van 2024 begint. Bevonden we ons vorig jaar om deze tijd al in een langdurige periode met fraai zomerweer die tot in de derde week van juni zou aanhouden, dit jaar lijkt de meteorologische zomer juist relatief koel van start te gaan. Vorig jaar groeide de eerste zomermaand uiteindelijk tot een recordwarme en -zonnige verassing uit. Pas laat in de maand vielen de eerste buien.
Lees verderExtreme neerslag in Alpen, zomer in Zuidwest-Europa
Niet alleen in Nederland is het nat, grote delen van Europa hebben met wisselvallig weer te kampen. Vooral het Alpengebied kan de komende week bijzonder veel neerslag tegemoetzien, aan beide zijden van de hoofdkam. Voor stabieler zomerweer kunnen we komende tijd alleen in Spanje, Portugal, Griekenland en Turkije terecht.
Lees verderPas na vrijdag geleidelijk droger
Het natte weer in Nederland weet nog van geen wijken. Ook vandaag spelen buien, en vanaf de tweede helft van de middag en in de avond regen een hoofdrol. Vooral vanochtend komt op veel plaatsen ook de zon er even door.
Lees verder