Waarom in Noord-Amerika wel, en bij ons geen winter?

Hoe komt het dat het in de VS en Canada deze maand wel lukt om de ene golf met extreme kou na de andere naar het zuiden te laten rollen en hier bij ons maar niet?
Hoe komt het dat het in de VS en Canada deze maand wel lukt om de ene golf met extreme kou na de andere naar het zuiden te laten rollen en hier bij ons maar niet?
Het was gisteren uitzonderlijk warm in het zuidwesten van Duitsland. De temperaturen stegen er – midden in de winter – tot bijzonder hoge waarden van tussen 16 en 19 graden. Op diverse plaatsen weren warmterecords verbroken.
Het wisselvallige weer, dat we nu in Nederland hebben, houdt nog tot en met komende woensdag aan. Daarna lijkt een volgend hogedrukgebied in onze buurt te komen en wordt het spannend. Krijgen we nu een keer een zonnige periode, of is het toch weer de beurt aan laaghangende bewolking, mist en grenslaagweer?
Terwijl Ierland de wonden likt van de passage van superstorm Eowyn, die vrijdag van zuidwest naar noordoost over het land trok, zien we er morgen op de weerkaarten een nieuw, zeer actief lagedrukgebied op de weerkaarten verschijnen.
Hoewel we de laatste tijd best vaak droog weer in Nederland hebben gehad, is het na een paar dagen wisselvalligheid opnieuw erg nat in het land. Overal zie je water, veel velden en bermen, maar ook paden in de bossen zijn ronduit modderig en drassig.
Daar waar er elders op het noordelijk halfrond de afgelopen week veel aan de hand was op het gebied van het weer, gaan de winterdagen hier rustig voorbij.
Superstorm Eowyn is vanochtend met donder en geweld in het westen van Ierland aan land gekomen. Mace Head noteerde een gemiddelde wind van 135 kilometer per uur (winkracht 12) en een windstoot van 183 kilometer per uur. Beide zijn absolute records in de Ierse windgeschiedenis. In de kern daalde de luchtdruk tot beneden 940 hPa.
Grote delen van het Verenigd Koninkrijk en Ierland zuchten vandaag onder storm Eowyn, met windsnelheden tot wel 183 kilometer per uur. Voor geheel Ierland en delen van Engeland en Schotland is een code rood van kracht. In Nederland blijft het een stuk rustiger, met aan de kust hooguit windkracht 7 tot 8 en enkele pittige windstoten (tot 90 kilometer per uur). Heel anders was het bij ons 35 jaar geleden, toen een zeer zware storm de Benelux trof en we ook hier met zijn allen in de van van de wind waren.
Ierland leeft donderdagavond bang naar vrijdagnacht en -ochtend toe. Op de Oceaan heeft zich een superstorm ontwikkeld, die van de Ierse weerdienst de naam Eowyn heeft gekregen. Ook de laatste windberekeningen zijn nog steeds zeer extreem.
We schrijven in Nederland vaak over orkanen, maar dan gaat het eigenlijk altijd over stormen die zich buiten onze landsgrenzen afspelen, zoals vrijdag met Eowyn weer in Ierland. Als je naar de lijst zware stormen kijkt die sinds 1910 in ons eigen land zijn voorgekomen, dan prijkt daar welgeteld één orkaan op. De storm die Nederland in de avond van 7 september 1944 trof.