Februari kouder, of opnieuw een winterse schijnbeweging?

Is het opnieuw een worst die de modellen de liefhebbers van winterweer voorhouden? Of zijn ze nu echt iets op het spoor, als het om winterweer gaat?
Is het opnieuw een worst die de modellen de liefhebbers van winterweer voorhouden? Of zijn ze nu echt iets op het spoor, als het om winterweer gaat?
Op 31 januari en 1 februari is het precies 72 jaar geleden dat Nederland werd getroffen door de grootste meteorologische ramp in de recente geschiedenis: de Watersnoodramp van 1953. Door dijkdoorbraken liepen grote delen van Zeeland, Zuid-Holland en Brabant onder water, waarbij 1836 mensen omkwamen. Hier volgt een korte samenvatting van de gebeurtenissen in die dagen.
Het zachte weer van deze winter heeft er in Europa, daar waar het om sneeuwbedekking gaat, flink ingehakt. De sneeuwtekorten in ons werelddeel zijn enorm.
Een weersveerbetering is in zicht, maar vandaag en morgen trekken nog enkele storingen over Nederland. Vooral de storing die de komende nacht en morgen passeert, kan nog wel een aantal millimeters aan regen achterlaten. Op de langere termijn wordt het stabieler en ligt koude lucht boven Centraal-Europa toch zomaar ineens op de loer.
De winter is nog niet voorbij, maar veel mensen verlangen al naar de zomer. Mogelijk ook doordat de winter dit jaar weer niet van de grond weet te komen. Op basis van de eerste aanwijzingen lijken we voorzichtig hoopt te kunnen hebben, voor de lente en de zomerstart.
De stratosferische poolwervel, een straalstroom die de Noordpool op grote hoogte omcirkelt, lijkt de komende week helemaal uit zijn bol te gaan.
Zachtere lucht is ons land binnengedrongen. De overgang ging gepaard met de passage van twee regengebieden en vanochtend een paar fikse buien, waarbij de wind even flink uithaalde. Later vandaag schijnt de zon af en toe.
Aan de zuidkant van de Alpen wordt vandaag, de komende nacht en morgen voor het eerst sinds lange tijd weer eens neerslag van betekenis verwacht. Er kan tussen 25 en 40 centimeter sneeuw bij komen, al is er in de dalen eerst ook kans op regen.
Grote delen van de Britse eilanden, het noordwesten van Frankrijk en Spanje hebben vandaag last van een nieuwe storm. Lagedrukgebied Herminia, vanochtend met een luchtdruk van 951 hPa in de kern ten westen van Ierland, is verantwoordelijk.
We bevinden ons even in een vleugje van de kou uit de VS, die de afgelopen dagen de Atlantische Oceaan is komen overwaaien.