Aardbevingszwerm rond vulkaan El Teide op Tenerife

Op de flanken van Spanjes hoogste berg, de vulkaan El Teide (3718 meter) op Tenerife, hebben zich vorige week donderdag vele kleine aardbevinkjes voorgedaan.
Op de flanken van Spanjes hoogste berg, de vulkaan El Teide (3718 meter) op Tenerife, hebben zich vorige week donderdag vele kleine aardbevinkjes voorgedaan.
Klimaatverandering is in de VS vaak tot daar aan toe, maar droogte en warmte moeten niet ten koste gaan van de kweek van de kerstboom. Want dan is er toch echt iets aan de hand. Het speelt nu in het noordoosten van de VS, door de grote droogte daar.
Als je nu naar buiten kijkt, kun je je het nog nauwelijks voorstellen, maar de weerkaarten voor de komende dagen zijn en blijven nog altijd ongemeen spannend.
Enige tijd geleden schreven we op deze site een verhaal waarin de teloorgang van de Nederlandse winter centraal stond. Conclusie was dat er heel wat moet gebeuren om het in de toekomst in Nederland nog een keer tot een koude winter te laten komen.
Het kon dus wel in Spanje; een dichtbevolkt gebied dat voor een groot deel overstroomde, zonder dat er slachtoffers vielen. De compleet volgebouwde omgeving rond de stad Malaga in het zuiden van Spanje heeft het de afgelopen week laten zien.
Boven de Caribische Zee is nog steeds tropische storm Sara actief. Leek het er afgelopen woensdag nog op dat ze snel tot een orkaan zou uitgroeien, inmiddels is duidelijk dat dit niet meer gaat gebeuren. Wel lopen landen als Honduras en Belize kans op catastrofale overstromingen door de zware regen waarmee de storm gepaard gaat.
Nog twee weken, dan begint de meteorologische winter. En juist nu zijn de weerkaarten ook interessant. Niet alleen bouwt zich boven IJsland en Groenland een hogedrukgebied op, ook stroomt veel koude lucht, afkomstig vanuit het Poolgebied naar het zuiden. Het is niet raar als we in de loop van volgende week de eerste sneeuwvlokken zien. Ook is vooral op dinsdag een forse storm mogelijk, rond een sterk lagedrukgebied.
Krijgen we in de periode rond dinsdag met een storm te maken, of wordt het misschien sneeuw? Dat is één van de vragen die op dit moment op tafel ligt. En als we een storm krijgen, hoe zwaar wordt die dan? Er zijn meerdere scenario’s.
Er zit in Nederland een flinke weersverandering aan te komen. Vooral als vanaf zondag koudere lucht ons land bereikt, ziet het er heel anders uit. Niet alleen komt er dan meer dynamiek in de atmosfeer, ook nemen de sneeuwkansen toe.
In een apart verhaal op deze site berichten we vandaag over de smog waarmee delen van Pakistan en India sinds enige tijd te maken hebben. De combinatie van een dunne, koude luchtlaag aan de grond en warme lucht erboven is daar mede debet aan.