Hoogwatergolf Rijn vrijdag in Nederland
Een hoogwatergolf is door de Rijn onderweg naar Nederland. De waterstand in Nederlands grootste rivier begint morgen geleidelijk te stijgen en de piek wordt op vrijdag verwacht.
Een hoogwatergolf is door de Rijn onderweg naar Nederland. De waterstand in Nederlands grootste rivier begint morgen geleidelijk te stijgen en de piek wordt op vrijdag verwacht.
De zomer start dit jaar rustig in Nederland, maar in het verleden waren de eerste 10 dagen van juni niet zelden het toneel van de eerste zware onweersbuien.
Hoewel de temperaturen de komende dagen geen hoogvliegers zijn, ligt de neerslag voor het eerst in lange tijd echt aan banden. Helemaal droog is het niet, maar grote hoeveelheden worden evenmin verwacht. In die zin is er echt iets veranderd.
Er is de afgelopen dagen in het Alpengebied en vooral Zuid-Duitsland zoveel regen gevallen dat daar nu op grote schaal van wateroverlast sprake is. Plaatselijk kwam in 2 dagen tijd meer dan 150 millimeter omlaag. De Donau en zijn zijrivieren, maar ook de bovenloop van de Rijn zijn sterk gestegen. Die hoogwaterpiek komt vanaf 5 juni ook naar ons. Een flink deel van de uiterwaarden van de Rijn kan dan onderlopen.
De eerste zomerweek van dit jaar lijkt relatief koel te gaan verlopen. Het wordt de komende dagen meestal niet warmer dan tussen 16 of 17 graden op de koudste plaatsen en 20, hooguit 21 graden op de warmste plekken. Normaal in De Bilt is in de nachten een minimumtemperatuur van 11 graden en overdag een maximumtemperatuur van 20 graden.
Vandaag begint de meteorologische zomer en vooral in het oosten van het land willen de temperaturen er ook al even aan meedoen. Hoe gaat het derde seizoen van dit jaar eruitzien? Blijft het warm, uiterst nat en somberder dan we van de laatste jaren gewend waren? Of breekt de zomer met het pad van de voorgaande 7 maanden en kunnen we eindelijk een periode met stabiel weer tegemoetzien?
De meteorologische zomer van 2024 gaat de komende week in Nederland relatief gematigd van start. Eerst leek het erop dat we meteen de Schaapscheerderskou in zouden duiken, maar inmiddels zijn de weerkaarten iets veranderd en gebeurt dat toch niet.
De meteorologische zomer is nog geen eens begonnen, en toch is het al extreem heet in Spanje. Al sinds vorige week vrijdag komen de temperaturen er op de warmste plaatsen boven 35 graden uit en gisteren al werden zelfs de eerste veertigers aangetekend. El Granado (in de in het zuidwesten gelegen provincie Huelva) met 41,3 graden en Montoro (in de provincie Córdoba) met 40,1 graden waren de eerste stations die de barrière van 40 graden doorbraken.
Hoewel een doorbraak van de zomer nog niet meteen op het menu staat, tapt het weer met ingang van de eerste meteorologische zomermaand, die zaterdag van start gaat, toch uit een wat ander vaatje. Het wordt minder nat en sommige dagen ook wat warmer.
‘The devil is in the detail’, zeggen ze in het Engelstalige gebied. En als je naar de weersontwikkeling van de komende dagen kijkt, dan kunnen we dat alleen maar beamen. Zag het eer eerst nog naar uit dat de meteorologische zomer van 2024 morgen relatief koel zou starten, nu is er ineens een veel warmere optie opgedoken.