30-Daagse (+): van alles wat en nooit helemaal stabiel
De hitte in Nederland is even voorbij, al kan het zaterdag op veel plaatsen nog wel zomers worden. De wind zoekt, vooral vanaf komende maandag de zuidwesthoek weer op en dan hebben de temperaturen zelfs overdag even moeite om aan 20 graden toe te komen.
Lees verderWeekendweer: twee gezichten
Het warme weer van de bijna voorbije week heeft het grote warmtekort, dat in de eerste drie weken van juni was opgebouwd, voor een groot deel tenietgedaan. Tot en met woensdag bedroeg de junitemperatuur in De Bilt 15,3 graden, tegen 15,9 graden normaal in dezelfde periode. Dat is een verschil van nog iets meer dan een halve graad, daar waar het een tijdje meer dan twee graden is geweest. Het kan dus snel gaan.
Lees verderStorm Poly: de impact van de stingjet in Noord-Holland
Toen juli 2023 aanbrak, was het weerbeeld wisselvallig, vergelijkbaar met wat er dit jaar wordt verwacht. Op 5 juli 2023 kwam onverwacht een zomerstorm opzetten die in delen van Nederland ongekend zwaar was. De storm, genaamd Poly, trof vooral Noord-Holland, het IJsselmeergebied, Friesland en Groningen. Deze storm, die zich snel ontwikkelde en er op satelliet- en radarbeelden bijzonder uitzag, werd extreem door de aanwezigheid van een stingjet in Noord-Holland. Een herhaling van vorig jaar, ligt dit jaar op basis van de huidige berekeningen overigens niet voor de hand.
Lees verderVakantieweer: koelere lucht trekt dieper Europa in
Koelere lucht verovert grote delen van Europa de komende dagen vanuit het westen. Het is een overgang die op veel plaatsen met regen- en onweersbuien gepaard gaat. Griekenland en Turkije blijven grotendeels buiten de buien en eigenlijk kunnen we dat van Nederland ook zeggen, inclusief het grootste gedeelte van Engeland.
Lees verderEr komt toch een flinke weersomslag aan
Ook al geven de indicatoren op de achtergrond er geen echte aanleiding toe, toch lijken we vanaf komende maandag in Nederland met een duidelijke weersverandering te maken te krijgen. Op de Oceaan en in het Noordzeegebied lijkt een soort westcirculatie te ontstaan die een tijdje de ene na de andere storing op ons gaat afvuren. Op de nog wat langere termijn is wel weer een opwarming van het weer in zicht.
Lees verderEffecten Hunga Tonga-vulkaan op het weer kunnen nog jaren duren
De waterdamp die door de eruptie van de Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vulkaan in de stratosfeer is gebracht, kan de komende 3 tot 5 jaar nog aanzienlijke invloed hebben op het weer wereldwijd. Het gaat dan om veranderingen in temperatuur, neerslag, bewolkingsgraad en in de banen van hoge- en lagedrukgebieden. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit van New South Wales en het Australische Bureau of Meteorology.
Lees verderSpaanse buien straks ook naar Nederland?
Een lagedrukgebied, ontstaan uit een bel met koude lucht in de bovenlucht, bracht gisteren de eerste zware buien met hagel en veel regen in korte tijd in het midden en noorden van Spanje. Onder meer de hoofdstad Madrid kreeg ermee te maken.
Lees verderKomt er nou een weersomslag, of toch niet?
Een omslag van het weer zit nog steeds in de kaarten, maar is tegelijkertijd ook nu weer niet helemaal een gelopen koers. In de laatste pluim van het Europese model blijft nog altijd een groepje over dat het volgende week warm laat blijven. Het zou in lijn zijn met de NAO-index, die de komende tijd positief blijft. Daarbij is de laatste berekening in de pluim ook voor de lange termijn weer relatief droog, wat wijst op hogedrukinvloed.
Lees verderExtreme hitte en overstromingen in de VS
Terwijl grote delen van Europa hun eerste veeg van de zomer meekrijgen, is het in grote delen van de VS al langer heet. Het afgelopen weekend werden in onder meer de regio’s Washington DC en New York vele temperatuurrecords verbroken. Verder naar het westen waren het juist de zware onweersbuien die de aandacht trokken. Ze brachten in centrale en noordelijke delen van de VS zoveel regen dat de rivieren er nu uit hun voegen barsten.
Lees verderKoudeput brengt Spanje de komende dagen zware buien
Is het Nederland zomerweer met veel zon en hoge temperaturen, het zuidwesten van Europa krijgt de komende dagen met de andere kant van de medaille te maken. Veroorzaker daar is een koudeput, hoog in de atmosfeer. Die storing gaat grote delen van Spanje en Portugal tot en met het weekend zware regen- en onweersbuien brengen.
Lees verder