De hondsdagen, de warmste dagen van onze zomer komen eraan
Vanaf morgen komen we in het warmste deel van de zomer uit. De hoogzomer, die tot 20 augustus duurt, valt samen met de periode van de hondsdagen. Beide tijdvakken zijn hierdoor in de meteorologie ongeveer synoniemen van elkaar geworden.
Lees verderZeewater oostelijke deel Middellandse Zee extreem warm
We staan er niet zo bij stil, maar het extreem warme weer in het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied heeft nog een ander bijeffect. Het zeewater is er de laatste weken recordwarm geworden. Op sommige plaatsen in de Adriatische, de Ionische en de Tyrreense Zee worden nu zeewatertemperaturen tot 30 graden gemeten. Lekker om in te zwemmen, maar funest voor het zeeleven in die gebieden.
Lees verderVakantieweer: eerste hittegolf van de zomer in Spanje
Niet alleen bij ons in Nederland wordt het de komende dagen warm, Spanje gaat zijn eerste hittegolf van de zomer tegemoet. In de valleien van sommige rivieren worden meerdere dagen achter elkaar temperaturen tussen 42 en 44 graden verwacht. En ook in de hoofdstad Madrid kan het kwik de barrière van 40 graden doorbreken.
Lees verderGenieten van drie warme en zonnige zomerdagen
Alles in het weer is relatief. Weerbeleving is moeilijk te begrijpen, als je niet het kader meeneemt van hoe het weer in de periode voor je beleving is geweest. Binnen dat kader worden de marges bepaald waarbinnen je het weer van een stempel voorziet.
Lees verderWaar ging het mis in de zomer tot nu toe?
Een sterk hogedrukgebied op het noordelijke deel van de Pacific, zware buien in het zuiden van China die steeds weer het nieuws halen, hogedrukgebieden boven de Oeral en aan de oostkant van Siberië op zee en het koele en wisselvallige weer in de eerste helft van de zomer bij ons. Ze zouden zomaar eens met elkaar te maken kunnen hebben.
Lees verderOnweerslijnen kunnen in Nederland meteotsunami’s veroorzaken
Als in de zomer zware onweersbuien vanuit het zuidwesten in lijnvorm over Nederland trekken, veroorzaken ze soms windstoten en sterke luchtdrukschommelingen. Dit kan langs de kust en op afgesloten wateroppervlakten zoals het IJsselmeer aanleiding geven tot zogenaamde meteotsunami's, ook wel rissaga’s genoemd.
Lees verderSnelle overgang naar tropische temperaturen
De beentjes vooruit, een drankje en een hapje erbij en verder niets hoeven doen. Lekker in het zonnetje, een verkoelend windje erbij en de rest gewoon laten gaan. Het is het beeld dat veel mensen bij de zomervakantie hebben. En of dat nou in eigen land is of in het buitenland; als het weer maar meewerkt, dan komt de rest vanzelf goed.
Lees verderSpanje en Portugal gaan zeer hete periode tegemoet
Schreven we maandag op Weerverteller.nl al over de periode met bijzonder heet weer, zoals die in het zuidoosten van Europa aan de gang is, in dit verhaal staan we stil bij de bijzonder warme periode die het zuidwesten van Europa vanaf woensdag tegemoet gaat. Spanje en Portugal kunnen zich voor een zeer hete periode opmaken. Voor veel gebieden wordt een code geel van kracht, voor sommige regio’s zelfs een code oranje.
Lees verder‘Orkaan Beryl gaf voorproefje van schade die warme zeeën aan de aarde kunnen toebrengen’
In juli 2024 gaf orkaan Beryl in het Caribisch gebied en de Verenigde Staten ons een voorproefje van de schade die warme oceanen, mede mogelijk gemaakt door klimaatverandering, aan onze planeet kunnen toebrengen.
Lees verderEn zo wordt het later deze week toch ineens tropisch
En zo lijkt het tegen het einde van de week toch ineens behoorlijk heet te worden. Vrijdag al kan lokaal de tropische grens van 30 graden worden bereikt, zaterdag zijn in het zuiden en oosten van het land wellicht temperaturen rond 32 graden haalbaar.
Lees verder