Spanje zet zich schrap voor nieuw noodweer
In het zuiden en oosten van Spanje worden de nieuwe (zware) buien, die vanaf later vandaag en de komende dagen gaan vallen, met grote zorg tegemoet gezien. Zowel de gebieden bij Valencia, die ook twee weken geleden tijdens de buien van toen al zo zwaar getroffen zijn, als de omgeving van Malaga (waar het in die periode ook enorm tekeerging) lijken opnieuw in het zwaartepunt van de regen terecht te komen.
Lees verderNieuwe ronde, nieuwe kansen
Een nieuwe ronde, nieuwe kansen. Het oude hogedrukgebied, dat het weer in Nederland de afgelopen tijd zo lang in zijn greep heeft gehad, is via Oost-Europa naar Rusland weggetrokken. Een nieuw, in de buurt van Ierland neemt het over. En tussen beide door trekt een lagedrukgebied over Duitsland naar het zuiden.
Lees verderDe killersmog van december 1952 in Londen
Als de atmosfeer tot stilstand komt en koude lucht aan het aardoppervlak gevangen zit onder warmere luchtlagen op grotere hoogte, kunnen mist en laaghangende bewolking gemakkelijk ontstaan. We hebben daar de laatste tijd voorbeelden te over van gezien. We raakten de wolken maar niet kwijt.
Lees verderNovemberstorm geselde Nederland voor het laatst in 2016
Het mag de laatste tijd bij ons in Nederland dan uiterst rustig zijn geweest, met vaak veel wolken, weinig wind en gematigde temperaturen, november is ook een maand waarin het behoorlijk kan stormen. Al moeten we daarvoor wel terug in de tijd.
Lees verderMorgen gaat de bezem door de atmosfeer
Na een lange periode met kalm en grijs hogedrukweer, is het fijn dat morgen de bezem door de atmosfeer gaat. Een klein lagedrukgebied, dat net ten oosten van Nederland langs over Duitsland naar het zuiden trekt, brengt niet alleen buien. Het zorgt er met een sterk toenemende wind ook voor dat de laaghangende bewolking wordt weggeblazen.
Lees verderNieuwe episode met zware buien dreigt in Spanje
Terwijl de kranten in Spanje nog volstaan met verhalen over de overstromingsramp, die op 29 oktober vooral de omgeving van Valencia trof en aan 215 mensen het leven kostte, dreigt de komende week een nieuwe episode met zware buien.
Lees verderHet is november en Alpen wachten nog steeds op sneeuw
Het is al 10 november, maar in de Alpen is onder globaal 3200 meter nog bijna geen sneeuw te vinden. Wel zijn de meeste gletsjerskigebieden open. In de komende week kan alsnog wat sneeuw vallen en mogelijk verandert de situatie later in de week.
Lees verderHet weer verandert, maar hoe precies?
Sinds 11 oktober, toen een groot hogedrukgebied boven Europa het weer bij ons in de greep kreeg, is het – afgezien van enkele zonnige dagen – vaak bewolkt en grijs geweest. De grote vraag is nu of we er wat dit betreft nog een week aan vastknopen?
Lees verderBijzondere Kelvin-Hemholtz onstabiliteit in Limburgse mistlaag
Het saaie en kalme weer van de laatste tijd had aan avonturen niet veel te bieden. Toch was er meer over te vertellen dan zo op het eerste gezicht leek. Niet alleen over de grijze wolkendeken, maar ook over de mist die nu en dan ontstond. In Vaals zag Carlos Sour in de mist een bijzonder effect: namelijk de Kelvin-Helmholtz onstabiliteit. We leggen het uit.
Lees verderGrijze wolkendeken heeft heel wat te vertellen
Al meerdere dagen lang zitten we tegen een laag grijze, laaghangende bewolking aan te kijken. Hier en daar is het nevelig, plaatselijk was het mistig en soms viel er ook motregen uit. Voor veel mensen is dit het saaiste weer op aarde. Toch zijn over die wolkenlaag een paar interessante dingen te vertellen. Dat doen we in dit verhaal.
Lees verder