Rivieren op aarde blijken veel dynamischer dan gedacht

Dat rivieren dynamische fenomenen zijn, wisten wel al. Zeker in Nederland. Maar dat dit nog heftiger is dan we al dachten, wisten we niet.
Dat rivieren dynamische fenomenen zijn, wisten wel al. Zeker in Nederland. Maar dat dit nog heftiger is dan we al dachten, wisten we niet.
In delen van Nederland is het al 8 dagen achtereen bewolkt. Als het tot en met donderdag in De Bilt bewolkt blijft, dan gaat het daar om een periode van 9 zonloze periode achtereen. Dat zou dan sinds 1993 (dus 31 jaar) niet meer zijn voorgekomen.
Elke keer lijkt de zon er aan te komen, en steeds gebeurt het niet, of bijna niet. Er zijn delen van het land die vandaag aan hun achtste zonloze dag op rij beginnen. En hoewel dat in het verleden best eens eerder is voorgekomen, is het ook een prestatie. Zeker als je de zonnige jaren, die we van de laatste tijd gewend waren, in ogenschouw neemt.
Is het mogelijk dat er, door het smelten van het ijs op de Zuidpool, op Antarctica in de toekomst nieuwe vulkanische activiteit ontstaat? Het is een vraag die onderzoekers al een tijdje bezighoudt. Er volgt nieuw onderzoek op Mount Erebus.
Voor veel mensen is klimaatverandering nog iets van de toekomst, maar feitelijk zitten we er middenin. Terwijl veel deskundigen nog bezig zijn met te bewijzen dat dit zo is, zouden we ons beter kunnen afvragen waar het eindigt. En ons schrap zetten.
Nee, het wordt dit jaar geen Witte Kerst in Nederland. Het Europese ECWMF-model weet dat nu ook. Het heeft de afgelopen dagen nog een paar schijnbewegingen gemaakt, maar de berekeningen op de achtergrond zijn duidelijk. Het gaat niet gebeuren.
De berichten rond de activiteit van de zon blijven elkaar tegenspreken. Was het idee eerder dit jaar nog dat het maximum in de huidige zonnevlekkencyclus wel eens 2 of 3 jaar zou kunnen opschuiven, nu is het idee dat dit maximum al is bereikt. En als dat inderdaad zo is – soms is er ook wel eens een dubbel maximum – dan zou dat zelfs wat eerder zijn dan verwacht. Maar zoals gezegd, ook dit beeld kan nog weer veranderen.
Al het hele jaar wachten we op het begin van La Niña, de koude zeestroom langs de evenaar tussen Zuid-Amerika en Indonesië. En het hele jaar ook is het er nog niet van gekomen. Het gaat er in 2024 ook niet meer van komen, zo heeft het Amerikaanse NOAA in zijn laatste bulletin bekend gemaakt. Als het er in het verloop van de winter nog wel van komt, dan op zijn vroegst pas vanaf januari. En dan ook nog eens voor heel korte tijd.
Er is nog een kleine kans dat we tijdens de kerstdagen wat winterse neerslag uit de bewolking omlaag zien komen, maar die kans wordt wel steeds kleiner. Veel waarschijnlijker is het dat het tijdens de kerstdagen zacht is, bewolkt en wisselvallig.
Terwijl het in veel gebieden rond de Middellandse Zee de afgelopen maanden flink geregend heeft, is het binnenland van het Italiaanse eiland Sicilië overgeslagen. Het heeft al jaren met grote droogte te kampen. Veel stadjes kwijnen weg.