Canadese bosbranden vullen lucht boven Nederland met rook
Het was de afgelopen dagen bijzonder in de lucht boven Nederland. De zon scheen veel, er was – afgezien van stapelwolken – in het algemeen niet veel bewolking en toch wilde de lucht niet blauw worden. Zondag bleef het blauw tussen de wolken vrijwel voortdurend min of meer wit. En dat terwijl er toch geen bewolking aanwezig was.
Lees verderHet weer deze week: eerste speldenprikjes van de herfst
Heel langzaam veranderen de weerkaarten naar drukverdelingen die meer bij de herfst dan bij de zomer horen. Veel last hebben we er in Nederland voorlopig nog niet van. Meer dan een paar speldenprikjes zitten er deze week nog niet in.
Lees verderLaagterecord Arctisch zeeijs dit jaar nog uit zicht
Zag het er in juli nog naar uit dat het op de Noordelijke IJszee spannend zou worden bij de jaarlijkse afsmelt van het zeeijs in het Noordpoolgebied, een weersomslag in de afgelopen weken heeft ervoor gezorgd dat het smelttempo flink omlaag is gegaan. Een verbreking van het laagterecord uit 2012 raakt dit jaar hierdoor geleidelijk uit zicht.
Lees verderNoodweer treft regio Toronto met wateroverlast en tornado
Niet alleen delen van Europa, waar onder meer de Alpen en Italië dit weekend het toneel waren van zware onweersbuien en de bijbehorende overlast, maar ook de regio Toronto in Canada werd vooral zaterdag door zwaar noodweer getroffen.
Lees verderWeinig nieuws aan het Nederlandse weerfront
Er is weinig nieuws aan het Nederlandse weerfront. De luchtdrukverdeling ligt de komende tijd behoorlijk vast. Is het de eerste tijd in onze omgeving nog aangenaam zomerweer, vanaf komende vrijdag kan het tijdelijk nog iets koeler worden.
Lees verderBinnenland Nederland krijgt dit jaar erg veel regen
Opvallend de laatste maanden in Nederland is hoe vochtig de lucht is waarin we ons steeds bevinden. Dat heeft gevolgen voor het weer. Niet alleen worden de temperaturen er tijdens hitte een beetje door gedrukt, ook valt in de delen van Nederland die normaal het droogst zijn gedurende de zomermaanden dit jaar erg veel regen.
Lees verderOrkaan Ernesto Bermuda voorbij, nu naar Canada en uiteindelijk Ierland
Orkaan Ernesto is gisteren over Bermuda getrokken. De eilandengroep had te maken met windsnelheden tot 145 kilometer per uur, hoge vloedgolven en tot 250 millimeter aan regen. Delen van de eilanden kwamen in de aanloop al zonder stroom te zitten.
Lees verderHerfst komt dichterbij, maar raakt Nederland nog niet
Eerder deze week schreven we op deze site al hoe we de weer af en toe opdoemende mist en ook het langer worden van de nachten als de eerste tekenen van de naderende herfst kunnen zien. Een ander teken dat het weer aan het veranderen is, komen we op de Oceaan tegen. Daar worden de depressies groter en actiever. Het gebied dat de invloed ervan ondervindt, groeit dan ook. Bij ons valt het voorlopig nog mee.
Lees verderNoodweer verplaatst zich naar Italië, Alpen, Kroatië en Slovenië
Het noodweer in het centrale deel van het Middellandse Zeegebied is voorlopig niet voorbij. Vandaag komen Corsica en Sardinië en grote delen van het Alpengebied aan bod, morgen en maandag trekken de zware buien over de Alpen en Italië naar het oosten om maandag en dinsdag ook in Slovenië en Kroatië en andere republieken van het voormalige Joegoslavië terecht te komen. Het kan daarbij regionaal flink tekeer gaan.
Lees verderAdembenemende stroom temperatuurrecords houdt maar aan
Dat de atmosfeer op aarde al lange tijd oververhit weten we allemaal, maar het aantal temperatuurrecords dat in 2024 tot nu toe is verbroken, is adembenemend.
Lees verder