Amerikaanse Golfkust beleeft winteruitbraak intens

De extreme sneeuwval van een dag eerder leverde gisteren aan de Amerikaanse Golfkust bizarre, feitelijk vrijwel nooit eerder vertoonde beelden op.
De extreme sneeuwval van een dag eerder leverde gisteren aan de Amerikaanse Golfkust bizarre, feitelijk vrijwel nooit eerder vertoonde beelden op.
Het is imposant om te zien hoe de zeer koude lucht, die op dit moment vanuit Canada en de VS de Oceaan op stroomt, het weer op grote delen van het noordelijk halfrond op zijn kop zet. De interactie van de kou met het warme water van de Atlantische oceaan zet een keten een gebeurtenissen in gang die tot in Europa voelbaar is.
Een vliegtuig van de Hurricane Hunters is in Ierland aangekomen, waarschijnlijk om onderzoek te doen naar de ontwikkeling van superstorm Eowyn, die vanaf de komende nacht in Ierland wordt verwacht. In heel het land geldt al code rood.
Blikvanger op de weerkaarten voor de komende dagen is de megastorm, die vrijdag in de buurt van Ierland en later op de dag ook voor het noorden van Engeland en geheel Schotland wordt berekend. Het is nu het Europese model dat uithaalt.
Hoewel het de afgelopen dagen zeker niet extreem koud was in Nederland, zijn we – tamelijk onverwacht – toch in een periode met winterweer terechtgekomen. Op sommige plaatsen kwam de temperatuur vijf dagen achtereen niet boven het vriespunt.
Het waren historische beelden, gisteren aan de Golfkust van de VS. Op de stranden, waar meteorologen anders op de aankomst van tropische orkanen staan te wachten, lag nu sneeuw. Voortgedreven door een ijskoude noordoostelijke wind.
Het weer gaat veranderen. De omslag, die zich al lange tijd aankondigt, zit er nog steeds in. Hoewel het vandaag en morgen koud is, worden de wolken morgen wel dikker en gaat het vanuit het zuidwesten af en toe regenen of motregen. In de dagen daarna lijkt een duidelijk wisselvalligere en ook zachtere fase aan te breken.
Terwijl de weerkaarten er op het eerste gezicht eigenlijk geen aanleiding toe gaven, is het afgezien van 5, 6, 15 en 16 januari de hele maand tot nu toe vrij koud geweest. En van de laatste dagen mag je zeggen dat die kou behoorlijk onverwacht was.
De zeer koude lucht, die vanuit het op dit moment ijzig koude Canada en de VS de Oceaan op komt, zet daar de vorming van een stroom aan lagedrukgebieden in gang. Eén ervan lijkt vrijdag in de buurt van Ierland tot een wel heel zware storm uit groeien.
Terwijl een volgende zachte en wisselvallige periode opdoemt, beleven we op dit moment in Nederland nog een periode met winterweer. Op diverse plaatsen kwam het vanochtend tot lichte ijzel. Verder zijn er op veel plaatsen al 2 of 3 ijsdagen geweest.